Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gezond eten, gewoon doen

Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld Sonja Bakker, dr. Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilo’s mee af. Enkele maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht of er zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.
De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens geeft handwijzers voor zo’n gezond eetpatroon en voorbeelden voor recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.
Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!

Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding, preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie, bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding en consumentenproducten.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Gezond eten, gewoon doen het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Gezond eten, gewoon doen

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.