Advertentie

Het zwijgen van Maria Zachea

710

Rank 519 Gelezen 968 Aan het lezen 19 Wil ik lezen 224 Favoriet 26 Recensies 34
Literatuur & Romans Artikelen 1 Newsroom 2 Lijsten 8 Spots 1   Topics 0

Een ware familiegeschiedenis Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. ‘Het zal niet lang duren’, zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel. Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder – haar oma – en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen dachten over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zaten. Wat wisten ze van haar? Wat wisten ze eigenlijk van elkaar? Hoe keken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Hun verhalen zijn onthullend. Want hoe dicht ze vroeger ook op elkaar leefden, de broers en zussen blijken elkaar nauwelijks te kennen. Iedereen hield zijn zorgen voor zichzelf en zweeg. En alle twaalf bewaren, zonder het van elkaar te weten, volstrekt andere herinneringen aan hoe het destijds was. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen ze elk hun eigen verhaal: de keurige oudste dochters die zo laat trouwden, de ‘professoren’ die in de stad studeerden, de ‘werkers’ die het hoveniersbedrijf van hun vader overnamen, de ‘kleintjes’ die de vrijheid veroverden. Het zwijgen van Maria Zachea is niet alleen de voor velen herkenbare geschiedenis van een groot, katholiek gezin in tijden die razendsnel veranderden. Het is ook het eigentijdse verhaal van twaalf broers en zussen die samen moeten beslissen over leven en dood van hun stille moeder – en daarbij angstvallig proberen de harmonie te bewaren.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire non-fictie algemeen
Pockets literaire fictie
Non-fictie Vrije tijd/algemeen
Aantal pagina’s
255
Uitgeverij
Atlas Contact
Eerste editie
01 januari 2001
Laatste editie
19 augustus 2013
ISBN
9789058070913 , 9789058072818 , 9789046726297
Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door iggi
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (34)

Keuze van de redactie
Laura Hebban Recensent

Bijzondere en herkenbare familieroman

door: Laura 1 like

Judith Koelemeijer werkte tot 2000 bij de Volkskrant, maar nam ontslag om zich volledig te kunnen wijden aan het schrijven van haar debuutroman Het zwijgen van Maria Zachea. Het boek kwam uit in 2001 en werd bekroond met de NS Publieksprijs, Het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. In 2020...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Het zwijgen van Maria Zachea

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken