Advertentie

Leven tussen hoop en wanhoop

3

Gelezen 3 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 5 Favoriet 0 Recensies 1
Non-fictie   Topics 0
In 1928 wordt Cornelia (Corrie) Nienhuis als Rode Kruis-verpleegster uitgezonden naar Nederlands-Indië. Haar aantekeningen, beginnend op 22 december 1941, hebben geleid tot dit dagboek op rijm, en gaan over de aanval op Pearl Harbor en de strijd en overgave van het KNIL aan het Japanse leger. Uniek is dat dit vanuit vrouwelijk perspectief en niet vanuit militair oogpunt is beschreven. Ook noemt ze de maatschappelijke verhoudingen. Corrie geeft een gedetailleerde indruk van drie en een halfjaar leven en werken in de Japanse interneringskampen Malino en Kampili op Zuid-Celebes. Haar beroep is zwaar, maar helpt haar te overleven. Het sterven van haar kinderen raakt haar diep en groot is haar angst voor bombardementen.

Publicaties over deze kampen zijn zeer schaars. Corrie’s wens in haar eigen woorden: ‘Als ik er niet meer ben, mogen mijn dagboeken geopend en gepubliceerd worden, want de wereld moet weten hoe erg het was.’

Corrie Nienhuis werd geboren op 16 maart 1897 in Loppersum. Als Rode Kruis-verpleegster werd ze in 1928 uitgezonden naar Nederlands-Indië, waar ze in diverse militaire hospitalen werkte. In 1941 belandde ze in een Japans interneringskamp waar ze drie en een half jaar leefde en werkte tot aan haar bevrijding. Daarna ging ze terug naar Groningen, waar ze op 89-jarige leeftijd stierf.
+


Genre
Literaire non-fictie
Waargebeurde verhalen
Uitgeverij
Palmslag
Eerste editie
04 november 2019
Laatste editie
22 juni 2020
ISBN
9789493059276


Boekinformatie wijzigen

Advertentie

Recensies (1)

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Leven tussen hoop en wanhoop

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.