Zoektocht van een dochter naar haar vader

076sandra 076sandra
7 mrt 2019

In We zijn verdwaald zijn veel autobiografische elementen verwerkt. Kim kijkt als volwassene terug op keuzes die haar vader Edward heeft gemaakt, de scheiding van haar ouders en wat dit met haar gedaan heeft. Kim is ongeveer 6 jaar oud als Edward, een intelligente man en gewaardeerde professor, het gezin verlaat om een goeroe te volgen en naar India gaat. Het boek omschrijft de zoektocht van Kim naar haar vader en naar zijn beweegredenen voor de keuzes die hij heeft gemaakt. Tegelijkertijd is het een zoektocht naar zichzelf en hoopt ze antwoorden te vinden als ze besluit met haar vader mee te gaan naar India.

Uit we zijn verdwaald: ‘Ik dacht na. Hield ik van Edward? Ja, ik geloofde van wel, anders was ik niet met hem op reis gegaan, maar ik was ook boos op hem, boos omdat hij Anna en mij had verlaten, boos omdat hij zijn spirituele zoektocht belangrijker vond dan mij, boos omdat hij nooit echt naar me luisterde en misschien was ik nog wel het allerboost op mezelf omdat ik me niet in staat voelde dat allemaal tegen hem te zeggen.’
Een veelbelovend moment waarin we even een inkijkje krijgen in het hoofd van Kim. Er zijn allerlei aanknopingspunten om meer diepgang in het verhaal te brengen, toch gebeurt dit weinig.
Hoewel de vader-dochter relatie centraal staat, neemt het boek je mee in een wereld van spiritualiteit, goeroes en India. Omdat Kim hier zelf sceptisch in staat, is het ook een toegankelijk boek voor mensen die hier zelf geen interesse in hebben.

Doordat er veel met flashbacks wordt gewerkt is de toon wat afstandelijker, wat jammer is, maar tegelijkertijd past het ook bij hoe de personages met elkaar omgaan. India is een interessante setting en het is een vlot te lezen boek, waarin eenieder die met scheiding te maken heeft gehad, elementen zal herkennen.

Meer recensies van 076sandra