Het begon met een boek...
Fin & Rye van Britse acteur en schrijver Harry Cook is een zeer tot de verbeelding sprekend young adult boek, waar niet alleen de doelgroep van zal genieten. Iedereen die houdt van een mooie roman met levendige personages, lieve romantiek en een waardevol verhaal, zal dit boek zeker kunnen waarderen.
Nadat zestien jarige Fin uit de kast is gekomen bij zijn ouders beslissen ze om te verhuizen. In de nieuwe stad maakt Fin al snel nieuwe vrienden: Poppy, haar trans vriendin June en de onweerstaanbare Rye. Ze kennen elkaar nog niet zo lang, maar toch voelen ze een band ontstaan. Het begon allemaal met een kus…
Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit het perspectief van Fin en Rye. Jij leest allebei hun gedachten over elkaar wat het nog leuker maakt. Je komt ook over allebei hun privéleven meer te weten, waardoor de achtergrondinformatie ook duidelijker wordt.
Het is heel sterk van Harry Cook hoe hij alle negatieve onderwerpen zoals homohaat en conservietherapie behandeld en het weet om te zetten naar positieve gedachten. Het verhaal begint met een tiental kortere hoofdstukken waarin je leest hoe Fin zijn eerste kus met Jesse krijgt, maar die niet goed afloopt. Je leest ook dat hij verhuist en dat zijn nieuwe vriendengroep hem meteen accepteert zoals hij echt is. Ze steunen hem door dik en dun.
Ik heb ontzettend genoten van Fin & Rye. Het verhaal is hartverwarmend en er zitten veel realistische scenario’s in die jongeren kunnen ervaren wanneer ze uit de kast komen. De banden tussen de personages zijn prachtig omschreven en ze raken echt. De personages zelf zijn uniek en je krijgt echt een band met ze, je wordt gelijk in het verhaal gezogen alsof je ook een van Fin zijn vrienden bent!
Harry heeft dit boek zo prachtig geschreven, hij geeft de boodschap mee dat iedereen zichzelf mag zijn als je nu een andere huidskleur, seksualiteit, gender of een aandoening hebt. We zouden echt meer van deze boeken moeten hebben, want ze maken het de lezer echt duidelijk dat het doodnormaal is om je “anders” te voelen. Ieder mens is uniek en verdient een uniek leven. Dit boek is een echte aanrader!