liefde en eigenheid

19117 19117
14 mrt 2023

Wat doe je als je helemaal jezelf niet kan zijn voor je gezin?
Fin is een 16 jarige jongen die homoseksueel is. Wanneer zijn ouders dit te weten komen beslissen ze halsoverkop om meteen te verhuizen naar een nieuwe stad. Gelukkig maakt hij daar al gauw vrienden die hem wel accepteren voor wie hij is: de dappere Poppy, haar lieve transvriendin June en de onweerstaanbare Rye. Hij krijgt direct "vuurvliegjes" in zijn buik als hij Rye ziet. Als hij te weten komt dat Rye ook op jongens valt is hij dolgelukkig. Alles gaat zo goed tot zijn ouders beslissen om hem "op het rechte pad te brengen" met conversietherapie. Hoe loopt het verhaal af voor Fin en Rye? Zullen ze een kans krijgen samen?

Dit boek ( Fin&Rye) is geschreven door de Engelse Harry Cook. Hij is geboren in 1991 en is niet alleen een schrijver maar ook LGBTQ+ activist. Hij is zelf homoseksueel en wist dit al sinds een jonge leeftijd en komt sindsdien op voor zijn rechten.

Ik geef dit boek 4 sterren. Ik vind het een fantastisch boek dat moeilijke en actuele thema's besprak. Die thema's zijn bijvoorbeeld angststoornis en conversietherapie. Conversietherapie is wanneer je therapie gebruikt om iemand van genderidentiteit of geaardheid te doen veranderen. Het is een absurde vorm van therapie en zou gewoonweg verbannen moeten worden.

Het boek kunnen we lezen vanuit het perspectief van beide Fin en Rye. Hierdoor zien we hoe zij het allebei op verschillende manieren moeilijk hebben. Bijvoorbeeld Fin die helemaal niet geaccepteerd wordt door zijn gezin, terwijl Rye's moeder hem volledig steunt.
Soms vond ik het verhaal toch wel heel herkenbaar als een tiener die zelf met het ontdekken van haar geaardheid bezig is. Dan was het wel leuk om me hier te kunnen in herkennen.
Het is niet het type boek waar ik normaal voor ga. Ik kies meer voor de fantasie en rustige romantische komedies. Maar toch kon ik hier enorm van genieten!

Fin&Rye is een prachtig boek met actuele en zware thema's die je echt doen nadenken. Het is een zekere aanrader voor mensen die meer willen leren over dit soort onderwerpen, en voor degene die houden van een krachtig romantisch verhaal.

Meer recensies van 19117