Recensie De Belofte Van Pisa door: Abel
Ik ben de laatste jaren niet zo veel meer aan het lezen. De laatste keer dat ik echt veel las was in de herfsrvakantie van 2021 maar daarvoor las ik ook nauwelijks. Toen las ik in een week 6 boeken wat iets van 2500 bladzijdes waren. Ik had dit boek al eerder gelezen en dat was in deze zomervakantie, ik moest van mijn ouders een boek kiezen. Mijn moeder bleef maar aandringen en vertelde mij de grote lijnen en het sprak mij aan. Toen vertelde mijn moeder me dat dit boek waarschijnlijk op de boekenlijst staat dus ik het boek sowieso moet gaan lezen, dit haalde mij over om het boek te gaan lezen en daar ga ik nu een recensie over schrijven.
Dit boek gaat over een jongen genaamd Samir Zafar. Hij is 13 jaar en speelt piano en is erg slim. Hij heeft een grote broer die 12 jaar ouder is. Samir is aan 1 oor doof maar dat stopt hem niet om zijn grote passie te volgen. Hij is erg gefascineerd door de tweede wereldoorlog waar de beste vriend (Soesi) van de broer van Sam vaak over verteld. In het begin van het boek gaat het over dat Sam zich aanmeld voor het hervormd lyceum Amsterdam. Daar gaat hij naartoe met zijn broer en Soesi. Daarna worden Soesi en de broer van Sam opgepakt omdat ze verdacht worden van een overval op een geldtransport ter waarde van 125.000 euro. Op de dag van de uitspraak heeft Sam zijn eigen absentie brief geschreven waardoor hij het kan bijwonen. In het begin leek het alsof ze ermee wegkwamen maar toen werd Soesi onderdruk gezet en verraadde hij de broer van Sam. Ze kregen allebei 6 jaar celstraf en dit was het moment dat ze de belofte van Pisa aflegde. De belofte van Pisa houd in dat Sam zijn VWO diploma moet halen. In de eerste ontmoet hij een meisje genaamd Evelien waar hij hopeloos verliefd op word. Maar de ouders van Sam willen niet dat Sam met meisje uitgaat die niet Marokkaans zijn. Dus kan Evelien niet naar Sam zijn huis komen dit is de reden dat Evelien het uitmaakt en hier heeft Sam veel moeite mee. Hij zat in een donkere periode en had hij veel steun gevonden in boxen en het dagboek van Anne Frank, hij had er wel moeite mee dat Anne Frank werd gepakt door de nazi’s dus herschreef Sam het einde. Hij bleef in de vijfde zitten waardoor Sam een vriend maakte genaamd Ysbrand, dit werd zijn maat waarmee hij wilde dingen ging beleven zoals feestjes, drugs en seks. In de zesde kwam zijn broer vrij en het werd al gauw pijnlijk duidelijk dat Ysbrand meer met zijn broer omging dan met Sam. Dus zocht Sam Evelien weer op. Sam moest nog één ding doen. Wraak nemen, want Soesi was ook vrij gekomen en die moest hij terugpakken voor het verraden van zijn broer. Dus sloeg Sam Soesi in elkaar. Hij werd gepakt en kreeg 200 uur taakstraf bij een bejaarde tehuis. Sam nam het lot in eigen handen en trad op op een piano die daar stond hierdoor werd zijn straf opgeheven als hij elke week kwam optreden. Hierdoor kreeg hij de kans om op te treden in het concert gebouw en te spelen voor Beatrix. En hij had ook zijn Vwo diploma gehaald waardoor hij zich had gehouden aan de belofte van Pisa.
Ik vind het een mooi verhaal met een optimistisch idee dat een Marokkaanse jongen in Amsterdam zonder kansen en alleen maar vooroordelen. Een erg intelligente jongen blijkt te zijn en. Op een school waar hij de enige gekleurde jongen is zijn VWO diploma haalt. Dat Sam op het einde in het Concert gebouw mag optreden vind ik wel vergezocht ik had het leuker gevonden als er nog een stuk werd geschreven waar Sam met Evelien naar Marokko ging. Ik geef dit boek een 8.5 niet helemaal mijn smaak maar wel erg mooi geschreven.