Bladzijden vol herinnering en melancholie
Zelden heeft een boek me zo diep geraakt als dit. Wat de schrijfster naar boven heeft gehaald — aan herinneringen, sfeer, menselijke details — vind ik ronduit indrukwekkend. Met een scherp oog voor het kleine en het persoonlijke weet ze een wereld op te roepen die tegelijk ver weg en ontzettend dichtbij voelt.
Vooral haar beschrijving van de armoede in het oude Tilburg vond ik aangrijpend. Geen grote woorden of melodrama, maar juist in de eenvoud en de eerlijkheid waarmee ze deze periode tot leven brengt, schuilt de kracht van het verhaal. Het voelde alsof ik door haar ogen even door de straten van toen liep — rauw, echt, en ontroerend.
Wat me misschien nog wel het meest raakte, waren de familiebanden zoals die door het verhaal heen langzaam vorm kregen. De relaties tussen de personages zijn complex en soms pijnlijk, maar altijd menselijk en herkenbaar. In de ontwikkeling van die banden herkende ik ook dingen uit mijn eigen familiegeschiedenis. Kleine momenten, stiltes, blikken — ze brachten me terug naar mijn eigen verleden, en lieten me stilstaan bij hoe belangrijk die verbindingen zijn, ook als ze niet altijd makkelijk zijn.
Dit boek is meer dan een verhaal. Het is een spiegel, een tijdmachine, een zachte herinnering aan wie we zijn en waar we vandaan komen.
Ton & Alie
Ton & Alie