Recensie van het boek ‘Het gouden ei,

AlissaBoudiny AlissaBoudiny
27 mrt 2020

Een boekentopper als ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé kon zeker niet ontbreken in mijn al gelezen boekenlijst. Zelf kende ik de auteur nog niet maar had er wel al veel goeds over gehoord wat heel veel interesse naar boven haalde. Zijn volledige naam is Hans Maarten Timotheus Krabbé en werd geboren op 13 april 1943 in Amsterdam te Nederland. Hij won al enkele prijzen met zijn boeken waarvan Het gouden ei de Gouden Kalf kreeg voor de verfilming van dat boek in 1988. In 1993 won het boek ook de Diepzee-prijs. Verder heeft hij nog verscheidene boeken geschreven met verschillende genres over een heel verloop van tijd.
Wanneer je het boek gelezen hebt valt het op dat het tankstation in Frankrijk een belangrijke plaats is, het boek start en eindigt ermee. Dit geeft een mooi contrast weer van een cirkeltje dat volledig rond is.
Het verhaal wordt niet verteld in chronologische volgorde, het springt van flashbacks naar het heden en terug. Dit kan soms wel voor wat verwarring zorgen tijdens je het boek leest, maar na een tijdje heb je dit wel door.
Het boek is geschreven in de verleden tijd, de verteltijd is langer dan de vertelde tijd.
In het boek komen twee verhaallijnen tevoorschijn, enerzijds hoe Rex Homan centraal staat en zijn zoektocht naar Saskia Ehlvest, anderzijds staat Raymond centraal die achter de verdwijning van Saskia zit.
De vertelinstantie heeft een meervoudig personaal perspectief, het wordt namelijk verteld vanuit drie personages. Dit kan ingewikkeld en moeilijk overkomen maar het geeft je een duidelijk beeld van de situatie omdat je alles te horen krijgt van drie verschillende perspectieven in plaats van één. Zo krijg je verschillende visies en gedachten weer.
Het thema is niets nieuws, er gaan wel meer boeken over verdwijningen, maar omdat je na hoofdstuk 1 een totaal andere start kreeg, wekte het veel interesse op waardoor je het vervolg wel wilde weten.
Het taalgebruik is voor iedereen verstaanbaar op sommige woorden na, maar deze woorden kan je wel afleiden vanuit de context. Dit is een boek voor adolescenten en hier is het taalgebruik aan aangepast, zo kan iedere adolescent het boek lezen. Ik zou het boek wel niet aanraden voor jongere kinderen omdat er veel verwijzingen worden gegeven op seksdeelgebied.
Het boek leert je vooral dat je moet oppassen met mensen die je niet kent. Niet
3 / 3
iedereen dat je niet kent heeft slechte bedoelingen maar in dit boek wil je wel waarschuwen voor de wreedheden op de wereld. Het boek is naar adolescenten toe gericht en dit is een goed publiek omdat dit een thema is waar iedere adolescent wel eens aan denkt of mee te maken krijgt. Soms zijn we wat naïef en dit boek kan je ogen wel openen.
Ik ben geen boekenlezer maar met dit boek had ik geen enkel probleem. Vanwege het weinig aantal van de pagina’s is dit boek geschikt voor alle adolescenten die wel of niet graag lezen. De eerste zinnen van het boek trokken niet direct mijn aandacht maar het einde van het eerste hoofdstuk had zo veel onwetendheid en interesse opgewekt dat ik niet kon stoppen met lezen. De eerstvolgende hoofdstukken gaven geen antwoord op het einde van het eerste hoofdstuk waardoor ik het wel spijtig vond dat ik niet meer informatie kreeg over dat verloop. Dit zorgde er wel voor dat je steeds bleef verder lezen tot je een vermoeden kreeg van wat er zou kunnen gebeurd zijn. Je vermoedens worden niet bevestigt tot op het einde van het verhaal. Het boek had me hierdoor heel de tijd vast met zijn macht en dit kunnen niet veel boeken bereiken met mij. Wanneer je meer leeservaring hebt denk ik wel dat je het boek sneller gaat door hebben omdat er in verschillende perspectieven wordt gesproken en er wordt steeds van tijd gewisseld. Tegen het einde van het boek aan was dit echter geen probleem meer en kon je de hele verhaallijn voor ogen zien. Vanwege de verschillende vertelperspectieven kan je je een goede situatie voorstellen en ook de gevoelens van verschillende personages ontdekken. Je voelt hierdoor veel emoties door elkaar wat uiteindelijk wel voor een toffe sfeer zorgt omdat je door de verhaallijn niet steeds te maken krijgt met éénzelfde gevoel. Ik raad het boek zeker aan omdat het echt voor adolescenten geschreven is over een thema dat veel voorkomt maar waar je ook nog altijd uit kan leren.
Bibliografie:
Wikipedia-bijdragers. (2020, 8 oktober). Tim Krabbé. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Krabb%C3%A9

Meer recensies van AlissaBoudiny