Ge-wel-dig

Amber 20 juli 2025
“Wat was blijdschap nou eigenlijk? Wat was blijdschap waard als het een drie keer zo grote krater achterlaat. Wat wisten mensen die het over blijdschap hadden van wat het betekende om elke nacht weer te dromen van vliegtuigen die gierend overvlogen en van geklop op deuren en ramen, en vervolgens wakker te worden met een hand om je keel - je eigen hand om je eigen keel. Wat wisten zij nou van dagenlang zwijgen, van nooit door een ander aangeraakt te zijn, van dat gevoel nooit te hebben gekend, van gemis en van nooit iemands huid tegen de jouwe gevoeld te hebben.”

echt een 5+ boek voor mij! verder in mijn literatuuravontuur (so naar Bo) en dit was alles wat “leer me alles wat je weet” niet voor mij was. een naoorlogse roman over (verboden) liefde, onderliggend trauma, en een kleine mysterie met een boodschap. gejankt op het einde, echt prachtig.

mocht je liever niet over wlw/sapphic lezen is dit boek niet voor jou. mocht je hier wel graag over lezen of je zelf hierin kunnen vinden is dit 100% een aanrader.

“ik kan je vasthouden en dan beseffen dat ik je lichaam nog steeds mis. Ik kan naar je luisteren als je praat en nog steeds het geluid van je stem missen.”

“Er bestaat geen versie van mij die van jou had kunnen wegkijken.”

Meer recensies van Amber

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.