Achter de tralies van verdriet

an1es 19 april 2025
Inleiding

Het boek Tralievader is een roman geschreven door Carl Friedman en is uitgegeven in 1991. Het boek heeft geen prijzen gewonnen. Ik heb dit boek gekozen, omdat het gaat over de impact van de Tweede Wereldoorlog, op een vader en zijn gezin. Dit is een onderwerp wat best eng is, want een grote aantal mensen is getraumatiseerd, en ook een grote deel overleden. Het is een belangrijk onderwerp om over te praten, en ik was ook benieuwd om over zo een onderwerp meer te lezen. De titel en de cover van het boek trok mij ook aan. Het boek was niet bepaald groot het was iets meer dan 100 honderd pagina's.

Kern

Tralievader vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit met zijn vader. Zijn vader is een overlevende van de concentratiekampen, en heeft de littekens van deze ervaring met zich mee. Het boek laat zien hoe de oorlog het leven van de vader heeft beïnvloed, en hoe dit zijn relatie met zijn zoon heeft beïnvloed. De vader is vaak in zichzelf gekeerd en onvoorspelbaar, waardoor de jongen moeite heeft om hem te begrijpen. De spanning in het gezin is voelbaar door het verleden van hun vader en het beïnvloed ook het gezin tijdens hun dagelijkse leven. De hoofdpersoon in het verhaal zijn de jongen, wie zijn naam niet wordt genoemd, en zijn vader die is getraumatiseerd. De thema van het boek is het effect van een oorlogstrauma op een volgende generatie.

Ik vond het goed, hoe het boek de impact van een trauma op een gezin laat zien. Je voelt de spanning in huis. Minder goed vond ik dat de verhaallijn een beetje traag aanvoelde de gebeurtenissen mochten wel wat sneller.

De schrijfstijl van de schrijver vond ik vrij direct, en niet ingewikkeld. De opbouw van het verhaal was goed, een goede chronologische volgorde, en de spanning van het boek is vooral psychologisch dus meer hoe de personages denken.

De jongen is een interessante waarnemer, en het thema van het oorlogstrauma is best indrukwekkend je zag dan gewoon hoe je eigenvolk zonder genade overlijden en dat iets met je doet.

Slot

Ik zou dit boek wel aanraden aan mensen die geïnteresseerd zijn in de gevolgen van een oorlog en trauma. Het is een serieus en indrukwekkend boek. Ik denk dat het een geschikt boek is voor lezers die serieuze verhalen waarderen mijn eindoordeel is 4 van de 5 sterren voor dit boek.