Ingrediënten voor een mooi of goed boek

Annemiek Annemiek
19 mrt 2023

Praten over boeken is een van mijn grootste hobby’s. Chatten over een boeken geeft weer een heel andere dimensie! Middels een online leesclub heeft onze groep zich de afgelopen weken verdiept in 'De prijs van een kind''. De ondertitel is: “Midden in de crisisjaren verkoopt een moeder haar twee kinderen.” Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal wat direct voor een onheilspellend voorgevoel zorgt. Wie doet zoiets?

De hoofdpersonen van dit verhaal zijn Ellis Reed, een jonge, ambitieuze journalist en Lily Palmer, een vrijgevochten vrouw die meer wil dan de contemporaine normen en waarden van haar vereisen. Ellis en Lily werken bij hetzelfde regionale dagblad als Ellis een foto maakt die zijn leven volledig op zijn kop zet. Het is midden in de crisisjaren en tijdens een rondrit op zoek naar nieuws, maakt hij een foto van twee kinderen die middels een bord te koop worden gezet. Dit is het startschot voor een zoektocht naar een betere toekomst voor de kinderen. Die toekomst wordt in onverwachte hoek gevonden, terwijl Lily en Ellis worstelen met hun eigen demonen uit het verleden.

Alle ingrediënten voor een spannend verhaal zijn aanwezig: een zoektocht, geheimen uit het verleden, liefde en een historische setting. Tocht duurt het lang voordat je echt in het verhaal zit. Pas na 100 pagina’s begint het verhaal voor je gevoel te lopen en lees je makkelijk verder. Hoe komt dat dan? Onder andere door de beschrijving van de personages, pas op pagina 64 geeft de auteur wat meer inzicht in het personage van Ellis Reed. Ook Lily blijft heel lang wat oppervlakkig, waardoor je je minder goed kunt inleven in hun gedachten en gevoelens. Ook na de eerste 100 pagina’s mankeert het verhaal een aantal voorwaardes om het als goed te kunnen bestempelen. Het taalgebruik is bijvoorbeeld niet mijn stijl. Vergezochte metaforen en kromme zinnen zorgen ervoor dat het verhaal niet lekker wegleest. Het taalgebruik is niet vloeiend, de zinnen vormen obstakels voor het begrip van het verhaal tot het zelfs een beetje vervelend wordt. Daarnaast is het stroeve begin een tegenhanger van het voortvarende einde van het verhaal. De gebeurtenissen volgen elkaar steeds sneller op en monden uit in een onwaarschijnlijke en onrealistische climax.

Mijn eindoordeel is dus niet onverdeeld positief. Ik vond het boek onrealistisch en oppervlakkig, ook omdat de historische setting slechts zijdelings werd beschreven. Toch zijn er ook aantrekkelijke kanten aan het verhaal. Emoties komen ruim aan bod in de vorm van (moeder)liefde en familierelaties. Ook zijn er genoeg gebeurtenissen om je aandacht vast te houden tijdens het lezen. Helaas is dat voor mij niet voldoende in een boek en geef ik het boek twee sterren. Laten we het erop houden dat 'De prijs van een kind' voor liefhebbers van het feelgoodgenre een aantrekkelijk boek zal zijn.

Meer recensies van Annemiek