Advertentie

Marylene's boek 'Genadeloos geschenk' over de diagnose MS die ze kreeg kort nadat ze in 2002 bij de VN aan de slag was gegaan in NY, de stad van haar dromen, heb ik met stijgende bewondering gelezen. Niet alleen weet Marylene heel duidelijk over te brengen wat het met je doet als je alles waarvan je dacht dat het zeker was opeens ziet wankelen maar vooral ook de moed die zij heeft weten op te brengen om mogelijke oorzaken ervan te onderzoeken en zich niet zomaar in de rol van volgzame patiënt heeft laten duwen. Met respect voor de geneeskunde zoekt zij haar eigen weg en weet heel goed naar haar lichaam én geest te luisteren. Als lezer word je meegenomen op een zoektocht waarin de oplossing niet één ding blijkt te zijn maar een complex geheel van factoren die zij ontrafelt en te lijf gaat met soms succes en soms grote teleurstellingen. De weg leidt van yoga, langs voedsel, naar psychotherapie en nog vele andere stations totdat Marylene zich 'genezen' durft te verklaren. Ze is volhardend, soms tegen de stroom in.
Toch is het geen vaag boek want de verbeteringen kunnen ook door de artsen niet worden ontkend: ontstekingen in de hersenen nemen af, komen terug en verdwijnen ten slotte helemaal. En hopelijk voor altijd.
Ook is het geen zwaar boek want tussen alle bedrijven door gaat Marylene ook nog op zoek naar de ware liefde en dat leidt soms tot hilarische taferelen. En een goed glas wijn.
Al met al is het een boek dat respect afdwingt en dat inspireert om zelf (ook) het heft in handen te nemen als het leven anders loopt dan gehoopt en aan te sturen op een holistische aanpak van welk probleem dan ook. Heel handzaam daarbij is het lijstje achterin het boek met alternatieven voor de soms dure complementaire behandelingen.

Reacties op: Volhardend, soms tegen de stroom in

4
Genadeloos geschenk - Marylene Smeets
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,00 Bestel het e-book € 9,95
E-book prijsvergelijker