Een debuut dat tot de verbeelding spreekt

Anne Anne
5 mrt 2023

De cover van ‘VuurCirkel’, de debuutroman van Tony P. Morgan, is ronduit schitterend en wakkert onmiddellijk de interesse van de lezer aan. De gele vuurbal contrasteert mooi met de diepblauwe achtergrond, en het silhouet van het stoere meisje straalt dynamiek en mysterie uit. Op de achterflap merken we trouwens een donkere figuur op? Mens of dier?
Het boek wordt omschreven als een Young Adult-fantasyroman, maar ‘VuurCirkel’ is zoveel meer. Eerst en vooral word je meegenomen in een avontuurlijke en gevaarlijke tocht van een aantal op het eerste zicht onbenullige jongeren. Ze moeten binnen een bepaalde tijd afreizen naar de hoofdstad Nova Alba en worden hierin tegengewerkt. Ook al kennen ze elkaar niet en komen ze van verschillende landstreken en achtergronden, ze hebben een voor een geen gemakkelijk leven achter de rug. Waarom werden zij juist geselecteerd en wie heeft het op hen gemunt? Het verhaal krijgt hier tegelijk een whodunitgehalte.
Ten slotte zal de fantasylezer smullen van de magische krachten die elk personage krijgt en de duivelse figuren die ze moeten trotseren. De filmische beschrijvingen van de unieke wouden, kloven, gevechten,… spreken tot de verbeelding en achter elke bladzijde ligt wel een ander gevaar of monster op de loer. Denk bijvoorbeeld aan de dwelmbloemen, steenkoppen, giftige pijlen van de pooks, enz.
De verschillende verhaallijnen die elkaar geregeld afwisselen, bouwen zeker de nodige dramatische spanning op, maar kunnen voor wat verwarring zorgen als je het boek enkele dagen opzijlegt wegens te druk, te weinig tijd. Aan de andere kant komt alles vanzelf samen en verslind je het boek van meer dan 550 bladzijden in no time.
Tony P. Morgan heeft als schrijver een bijzonder rijke woordenschat en laat ieder personage op haar of zijn eigen manier spreken. Als Hanzi aan het woord is, dan weerklinkt zijn jonge naïviteit om een ‘held’ te worden, terwijl het taalgebruik van Geru doorspekt is van doorleefde ironie. Het is geweldig hoe we botweg alles te horen krijgen wat hij zegt of denkt. Regelmatig zal de aandachtige lezer ook kunnen genieten van wat taalhumor, vooral wanneer er met de letterlijke en figuurlijke betekenis van woorden en zegswijzen gespeeld wordt. ‘Stank voor dank’ wordt wel heel letterlijk als je weet dat er effectief een geurtje mee gemoeid is.
Samengevat, iedere (Young) Adult-lezer die wil wegdromen in een mysterieus en spannend verhaal zal absoluut genieten van deze vlot geschreven roman en al uitkijken naar deel 2 van VuurSaga, want de tocht is gelukkig nog niet volledig ten einde.

Meer recensies van Anne