Neem de tijd voor dit boek
Ik wist dat dit een emotioneel en zwaar boek was om te lezen, ik lees momenteel veel over de vervolging/Shoah. Maar in dit boek lees je dag, tijdstip en aankomst bij het vernietigingskamp van al deze kinderen. Veel met foto’s en achtergrond van het gezin. Eigenlijk krijgt (bijna) ieder kind nu een gezicht. Dan lees je dat op vaste dagen de trein vertrok vanuit Westerbork. De dinsdag en vrijdag. Je leest dat tot in details uitgezocht is wat er met al deze kinderen gebeurd is. Als men er niet achter gekomen is staat het erbij. Een wat zorgt dat Hitler niet helemaal zijn zin kreeg. Zij worden niet vergeten. Neem de tijd voor dit boek en lees tussendoor een ander boek om het te kunnen loslaten.
Als je er vervolgens achter komt dat mijn man, wat bevestigt wordt door achternaam en (voormalig) woonplaats, deels joods is vallen een aantal puzzelstukjes inelkaar. Je ziet plots familieleden. Wat oorlog doet om je afkomst te verbergen.
(COVID-19 maakt dat ik nog niet het addendum heb kunnen ophalen bij mijn boekhandel).