Het bijzondere levensverhaal van Barnaba Carbonara, van bracciante tot patriarch.
Wie de boeken van Mario Giordano kent, zou zich kunnen herinneren dat al in deel 1 van de “tante Poldi “ serie, de ik figuur in dat boek te kennen geeft een familie saga te willen schrijven. Het boek “Terra du Sicilia, de terugkeer van de patriarch “ is het resultaat ..De overgrootvader van de ik- figuur/de schrijver, Barnaba (Nino) Carbonara realiseert zich als kind dat armoede een ziekte is die niet alleen het lichaam ontbindt, maar ook de ziel. Hij vermoedt dat hij geïnfecteerd is met deze ziekte en neemt zich voor om op een of andere manier hiervan te genezen. Hoe hij dit vervolgens doet, vult een boek van 480 bladzijden. Het verhaal springt heen en weer in hoofdstukken tussen Sicilië beginnend in 1890 en München in 1960.. De tekst zit vol met wetenswaardigheden uit de geschiedenis van de periode waarin Barnaba zich op dat moment bevindt. De taal is levendig, je komt erg dichtbij Barnaba en zijn familieleden, vrienden en zakencompagnons. Het levensverhaal gaat niet over rozen, kent verdriet en overwinningen. De standvastigheid van Barnaba in wat hij wil bereiken is bewonderenswaardig . Een boeiend, warm eerbetoon van de schrijver aan zijn overgrootvader!