Frisse benadering van een - nog steeds - heikele kwestie

BartVillance BartVillance
11 mrt 2024

Na me verdiept te hebben in het onderwerp in de afgelopen twee decennia (het schitterende "Congo - Een Geschiedenis" van David Van Reybroeck en het onthutsende naslagwerk "King Leopold's Ghost" van Adam Hochschild) moet ik zeggen dat de insteek van Christian Meadow een frisse, andere benadering heeft, die het onderwerp dichter brengt. Terwijl de schrijver uitermate trouw blijft aan de feiten, en tegelijkertijd het verhaal lardeert met tijdsgebonden details (hier moet aardig wat opzoekingswerk aan voorafgegaan zijn), vindt hij met een verhaal op mensenmaat de juiste weg om de lezer mee te slepen in het Congolese oerwoud, en de koloniale structuren, de bureaucratie, de bedenkelijke hand van moedertje kerk aan te kaarten, zonder het belerende vingertje op te steken. Hij laat de lezer zelf conclusies trekken. Natuurlijk is het een onderwerp dat nog steeds de gemoederen beroert, en kampen verdeelt, en het is evenmin een boek dat aalglad naar binnen glijdt. En toch, door de vlotte verteltrant, brengt het het verhaal van het donkere Belgische koloniale verleden dichterbij, zonder dat je een turf zoals voornoemde werken moet verzwelgen. Knap werk!

Meer recensies van BartVillance