Stem van de stille kracht

Bianca Bianca
15 mrt 2025

Natascha heeft haar hoofd boven het maaiveld uitgestoken met dit boek. Als kind van Joodse wereldverbeteraars heeft zij met dit boek een stem gegeven aan de grote, stille groep mensen die zich realiseren dat het conflict Israël - Gaza veel verder gaat dan 'wij of zij'. Dat het individuele mensjes zijn die vreedzaam samenleven tegenhouden door in te spelen op angst, wantrouwen en macht.

Ze geeft inzicht in de twijfels die er spelen bij een precaire situatie ('wel of niet de ketting met davidster dragen die ik van mijn vader heb gekregen'), de wanhoop ('hoe is het met mijn Palestijnse vriend die in Gaza woonde') en de machteloosheid die iemand kan voelen ('de moeder die geen oplossing meer zien en de verantwoordelijkheid van hoop doorgeeft aan haar dochter'). Waarom kijken we, als "geciviliseerde" samenleving, weg wanneer een oude man, zichtbaar getraumatiseerd, wordt uitgescholden en bespuugd door joch van 20 jaar, dat gevuld is met vooroordeel en haat? Een individueel mensje dat op weg is naar de vernietiging van empathie, respect en enige vorm van menselijkheid.

Natascha stelt zich met haar boek kwetsbaar op en toont hiermee haar grote kracht. Zacht blijven, in gesprek (blijven) gaan en, vooral, luisteren naar de ander. Zonder oordeel.

Meer recensies van Bianca