Sevilla 1580? Dat klinkt machtig!

bib bib
16 mrt 2024

Oké, stel het je eens voor. Je loopt een verlaten pand binnen, puur en alleen omdat je onderbuikgevoel het zegt. Misschien wel omdat de stralen van late-morgen zonlicht op een bepaalde manier naar binnen vallen dat je aantrok om verder onderzoek uit te voeren. Je hebt het gevoel alsof het lot je iets in het oor fluistert. Of is dat de stem van je moeder die zei dat ze een hartaanval zou krijgen als je ook maar in de buurt kwam van een gammel stuk architectuur? Het maakt niet uit, je loopt naar binnen. En na minuten, misschien wel uren, schuifelend door het stof en het puin, dan ligt daar opeens een bundel papier. Misschien is het een beetje versleten en missen er hier en daar woorden. Misschien is het papier vergeelt en heeft er een duif zijn privé-business op uitgevoerd, maar alleen een piraat die eindelijk vindt waar de grote bloedrode X naartoe lijdt weet waar ik het over heb als dit een ware schat is. Het is misschien geen kist met goud, maar een wereld aan ideeën van iemand jaren geleden, iemand die zo toegewijd was om uren, misschien wel dagen, te schrijven en te creëren is een wonder op zichzelf.

Zo kwam ook Susana Martín Gijón ook aan haar manuscript dat haar na jaren research heeft geleid naar het produceren van dit boek. En nu ook met een Nederlandse vertaling!
Hoewel ik een strenge aanhanger ben van de gemeenschap aan mensen die denkt dat de vertaling nooit zo goed zal zijn als het origineel, dat er bepaalde woorden/gevoelens/uitspraken zijn die niet vertaald kunnen worden naar de taal uit ons nederige klompenland, vond ik dit goed geschreven (hoewel de vertaling dus soms wat missend kon zijn).

Van het verhaal wil ik niet te veel blootgeven, maar u leest ten slotte een recensie om ook een beetje te weten waar het boek over gaat. Dus bij deze.
Damiana is een ‘vrouw van de nacht’ bij het hoog-beroemde boordeel La Babylon. Alles liep op zijn rolletjes, totdat bij het wegvaren van het koninklijke schip één van de meisjes dood wordt aangetroffen. Op gruwelijke wijze is de huid van de hoer over het boegbeeld gedrapeerd, haar rode haren nat en samen gekloet. Damiana is in shock. Niet alleen door de verschrikkelijke moord van zuster uit La Babylon, maar ook omdat op diezelfde nacht iets van haar is verdwenen. Iets wat een connectie gaf met het verleden wat ze nooit meer terugkrijgt. Vastbesloten om de moord op te lossen worden Damiana en haar jeugdvriendin (Zuster Catalina, die ze opspoort om haar er alles over te vertellen en om haar om hulp te vragen) na tijden herenigt om de gruwelijke moord op te lossen.

Het eindoordeel van deze recensie: schuldig! Ik veroordeel u op grond van de volgende bewijsvoering: entertainment, korte hoofdstukken, prachtige vormgeving (yey, kaart!), uitermate boeiende achtergrond van het verhaal en het verbreden van mijn lees-horizon naar historische romans. Hiermee moet ik tot de conclusie komen dat u schuldig bent aan het voortbrengen van een goede tijd aan iedereen die met u een paar avondjes doorbrengt. Bedankt voor de aanwezigen van deze zitting. Ik wens u allemaal een fijne avond/dag/middag/whatever.
applaus
P.S.: waarom het uiteindelijk geen 5 sterren is geworden: ik trek altijd minimaal 1 ster af als het boek open eindigt en het niet op een goede manier mijn persoonlijke wensen heeft vervuld. Ik snap dat dat soms heel crea-bea van je kan zijn, dat ik zelf maar met het einde moet komen, maar ik heb daar geen behoefte aan, helemaal niet bij moord-mysteries. Dan wil ik niet zelf maar verzinnen hoe het zou moeten gaan. Ik heb geen zin om zelf de gaten in het verhaal te gaan dichten na afloop … En nu?!

Meer recensies van bib