Inkijkje in de gedachtenwereld van een moeder met postnatale depressie

Karin20 30 juni 2024
Een kind krijgen is het mooiste wat er is, maar wat nou als je er niet van kan genieten? Dat je in een diep dal zit en er niet meer zelf uit kan komen? Helaas is voor 1 op de 10 vrouwen een postnatale depressie realiteit. Dit is een depressie die je krijgt na de bevalling en waarbij je je o.a. somber, leeg, verdrietig en lusteloos kan voelen. Leslie vertelt over de postnatale depressies die zij heeft doorgemaakt na het krijgen van haar twee zoontjes. Zij kreeg paniekaanvallen en ze was bang om dood te gaan. Ook voelde ze zich enorm somber en had ze nergens meer zin in. Het leven voelde zwaar.

Leslie volgde verschillende therapieën. Van gesprekken met de psycholoog naar een haptonoom en van een osteopaat naar een medium. Ze probeerde alles uit wat misschien zou kunnen helpen. Sommige therapieën werkten eventjes, maar het effect verdween snel weer. Dat veranderde toen ze de antidepressiva Sertraline ging slikken. Na 12 weken begon dit medicijn echt goed te werken en zag Leslie de zon weer schijnen in haar leven. Wat mooi om te zien dat dit medicijn haar redding uit de depressie is geweest. Dat betekent overigens niet dat ze helemaal van haar depressie af is. "De depressie zit nog in je systeem" en "De weg naar de depressie is er nog, maar mijn hoofd neemt die afslag niet meer" vertelt Leslie in haar boek. Het blijft dus nog op de loer liggen.

Ik heb dit boek een paar dagen geleden geluisterd. Leslie heeft haar boek ook zelf ingesproken, wat maakte dat het heel fijn en persoonlijk was om naar te luisteren.

Ik vind het heel knap en bewonderenswaardig dat Leslie haar kwetsbare verhaal met de wereld wil delen zodat hopelijk het taboe rond (postnatale) depressie doorbroken mag worden en dat het sneller herkend mag worden door bijvoorbeeld huisartsen.

Heel veel complimenten voor Leslie Keijzer voor het delen van jouw verhaal. Met jouw boek ga je zeker veel mensen helpen.

Meer recensies van Karin20