Is Midsomer Murders – Moord in Badger’s Drift een echte ‘killer’?

boekenlover123 boekenlover123
24 apr 2020

Midsomer Murders – Moord in Badger’s Drift is het eerste boek van Caroline Graham over hoofdinspecteur Barnaby, bekend van de televisieserie ‘Midsomer Murders’. Sinds de publicatie van het boek in 1988, behoort Moord in Badger’s drift tot de Top 100 Crime Novels All Time. Sindsdien heeft Graham nog vijf andere boeken over hoofdinspecteur Barnaby geschreven. De eerste zes boeken corresponderen met de eerste zes afleveringen van de televisieserie. Caroline is een toneelschrijver, scenarioschrijver en auteur. In 1971 begon ze met het fulltime schrijven van boeken.
Op een dag gaat de sympathieke en geliefde oude vrijster Emily Simpson op zoek naar een zeldzaam plantje. Dit doet ze al van kleins af aan want het is een wedstrijd met haar beste vriendin Miss Bellringer. Terwijl Emily in het bos aan het zoeken is naar het zeldzame plantje, ziet ze iets wat niet voor haar ogen bestemd is. De volgende dag vindt de postbode Miss Simpson dood terug in haar huisje. Miss Bellringer stapt naar de politie omdat ze de overlijdensverklaring niet gelooft, ze denkt dat Emily niet aan een natuurlijke dood gestorven is. Als de moordenaar voor de tweede keer toeslaat, is het een race tegen de klok voor Barnaby en zijn brigadier Troy om de dader te vatten. Algauw ontdekken Barnaby en Troy dat het een moeilijke klus zal worden om de identiteit van de moordenaar te achterhalen aangezien iedereen in het kleine dorpje niet zomaar al zijn geheimen wil prijsgeven…

Ik vind dat Caroline Graham een aangename, makkelijke schrijfstijl heeft. Ze gebruikt geen moeilijke woorden waardoor het boek erg vlot leest. Plaatsen beschrijft zij soms in detail, wat ik fijn vind want hiermee geeft ze de juiste sfeer mee zodat het lijkt alsof ik me echt in Engeland tussen de cottages, theedrinkende oude mensen, beschaafde politiemensen etc. bevind. Je merkt dat het boek in 1988 geschreven is, wat een nostalgisch gevoel teweegbrengt. Op deze manier kan je je goed inleven en dwaal je als het ware rond in Badger’s Drift.
Over het vertelperspectief heb ik persoonlijk een dubbel gevoel. Door het auctorieel perspectief krijg je zeer veel informatie en word je niet beperkt tot de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage Barnaby. Zo kan je de personages op de voet volgen en mee speculeren over wie Emily Simpson heeft vermoord. Op sommige momenten vond ik het wel verwarrend aangezien in het boek veel personages voorkomen. Soms moest ik nadenken over wie het weer ging en dat vertraagde het lezen.
De personages zijn erg interessant. Caroline Graham heeft echt verschillende typetjes gecreëerd en dat maakt het boek ook zo boeiend. Zo heb je bijvoorbeeld de oude rijke man in een rolstoel, Henry Trace, die trouwt met een jong veulentje, Katherine Lacey. Dan heb je Barbara Lessiter, een prostituee, aan wie een heel hoofdstuk wordt gegeven. Er zijn nog meer interessante personages, waardoor iedereen eigenlijk een goed motief zou hebben voor de moord.
Het boek heeft een zeer goede structuur. Het begint met een proloog, waarin we Emily leren kennen. De proloog eindigt al spannend waardoor je meteen wilt verder lezen. De proloog wordt gevolgd door Deel Eén – Verdenking. In dit deel starten hoofdinspecteur Barnaby en zijn brigadier Troy de ondervragingen van de mensen in het kleine dorpje. Je leert al snel iedereen kennen. Dit deel wordt gevolgd door Deel Twee – Het Onderzoek. Zoals de titel al zegt, gaat Barnaby verder met zijn onderzoek en gaat hij ook in het verleden graven… In Deel Drie – De Herhaling krijgt Barnaby eindelijk een idee van de moordenaar. Het laatste en vierde deel heet Besluit. Hierin komt de lezer eindelijk te weten wie het heeft gedaan, de werkwijze van de moordenaar en zijn motief. De structuur geeft wel een goed houvast aan het verhaal. Ik vind enkel dat het erg lang duurde voor we wisten wie het echt had gedaan.

Ik vond Midsomer Murders – Moord in Badger’s Drift van Caroline Graham een goed boek, maar geen ‘killer’ van een boek. Ik vond het een goed boek omdat het genre, de schrijfstijl, het vertelperspectief en de structuur me aanspraken. Het was een vlot boek, er waren interessante personages en de vele details maakten het boek levendiger en spannender. Ik was wel echt benieuwd wie Emily had vermoord. Toch zaten enkele dingen me dwars. Zo waren er voor mij te veel verschillende personages die soms te gedetailleerd werden voorgesteld en het duurde te lang voor je wist wie de moordenaar was. Ondanks het feit dat het te lang duurde, werd ik wel telkens geprikkeld om verder te lezen. Ik wil nu graag ook de vijf andere boeken van deze reeks lezen en ik zou dit boek aanraden aan anderen.

Meer recensies van boekenlover123