Kimia
In dit boek maak je kennis met Kimia en leef je haar leven met haar mee. We ontmoeten haar wanneer ze 6 jaar oud is, haar leven onbezorgd en vrij. Een gelukkig kind, in een dorp waarin men elkaar kent en met elkaar samenleeft. Ze heeft geen weet of kennis van Europa, het continent waarin de leiders het oog hebben laten vallen op Afrika en waar de heers- en hebzucht heeft toegeslagen. Tegelijk met het verhaal van Kimia lees je hoe deze drang naar meer rijkdom en macht vorm krijgt, hoe Leopold de Tweede een vrijbrief heeft om in Congo te doen wat hij wil. Hoe Europese leiders Afrikaanse landen verdelen alsof het niets is, alsof het hun eigendom is. Iets wat ze er van maken. Het duurt niet lang of Kimia wordt geconfronteerd met deze witte geesten, witte mannen met wapens die het land en het leven overnemen. Een leven waarin zij niet langer vrij is.
Dit verhaal is er één dat je pakt en niet meer loslaat. Het brengt het koloniale verleden dichtbij in een vorm waarin het goed te begrijpen is voor kinderen. De combinatie van verhaal en historische kaders, maakt dat het goed te volgen is voor kinderen vanaf een jaar of 10. Een boek dat niet mag missen op school, niet mag missen bij de geschiedenisles.