Scherven zijn niet altijd slecht

Camillevd111 Camillevd111
2 mrt 2024

Titel: Scherven
Auteur: Amy Giles
Uitgeverij: Leopold
Publicatiejaar: 2019 (Nederlandse vertaling)

Het boek “De Scherven” is geschreven door Amy Giles, een Amerikaanse auteur, en staat bekend om haar Young Adult genre. Het boek is een liefdesroman en de oorspronkelijke titel van het boek is “That Night.”

Het boek van Amy Giles is zeer emotioneel en inlevend, het gaat over een tragische schietpartij waarbij de twee hoofdpersonages, Jessica en Lucas, beiden hun broertje zijn verloren. Hierdoor delen ze samen hun verdriet en voelen meteen een connectie.
Het verhaal begint bij de nacht van de schietpartij, wat al direct spanning creëert.

Niet enkel de schietpartij heeft een verschil gemaakt voor hen, ook de periode erna. Jessica en haar moeder zijn eerder pessimistisch, ze wordt depressief, ze doucht niet, eet niet,... Hierdoor is het moeilijk om de rekeningen te blijven betalen. Lucas is eerder optimistisch, hij probeert de wereld beter te maken door kleine dingen.Lucas deed dit pas wanneer hij zijn leven terug op een rijtje konzetten en de donkere periode steeds lichter en lichter werd. Na het ongeluk is er ook een schuldgevoel omdat zij de overlevenden zijn en hun dierbare persoon niet. Het is heel mooi om te zien hoe 2 jongeren zo samen hun verdriet kunnen verminderen en verwerken. Ze hebben beiden hun eigen manier van verwerken van het trauma en verdriet, maar toch kunnen ze elkaar goed helpen. Ze hebben elkaar ontmoet op hun werk en kwamen al vrij snel goed overeen.

Mijn mening over dit boek is algemeen positief, maar er zijn ook een paar negatieve punten: ik vond dat het begin van het verhaal moeilijker is om te lezen door de spanning. Een beetje verder in het boek las het heel vlot omdat de woordenschat niet moeilijk is. Het boek is zeer gedetailleerd beschreven waardoor je je heel goed kunt inleven in de personages, ze geven een goed beeld over hoe ze zich voelen Ik vind dat het boek ook een emotioneel en zwaar onderwerp heeft, maar het is wel zeer belangrijk en goed dat gevoelige onderwerpen (rouwen, herstellen, verdriet, schuldgevoel, trauma’s,...) besproken kunnen worden in een boek voor jongeren. Het boek is heel interessant en boeiend, Ik vind dit boek dus zeker heel aangenaam om te lezen en zou het zeker aanraden.

Meer recensies van Camillevd111