mooi en hoopgevend
De bessenplukkers is een mooi en ontroerend verhaal van een broer en een zus die door een onverwachte gebeurtenis in hun kindertijd uit elkaar gehaald worden. Zus Ruby wordt ontvoerd, broer Joe blijft zichzelfverwijtend achter bij hun familie. In wisselende hoofdstukken, steeds uit het oogpunt van Joe enerzijds en Ruby anderzijds volg je hun leven. Joe kan niet aarden, loopt weg, dwaalt rond tot hij ziek wordt. Ruby weet altijd dat er iets niet klopt, ze lijkt niet op haar ouders, er zitten vele hiaten in haar geschiedenis, ze kan tevens niet aarden. Zullen broer en zus mekaar ooit terug zien?
Ruby en Joe komen uiit een Canadese indianenfamilie. Het begint in de jaren 60, je krijgt een heel goed beeld hoe toen indianen behandeld werden door de 'Amerikanen'. Dat je kind ontvoerd is je eigen schuld, let er maar beter op. Indianen krijgen de mindere jobs (zoals bessen plukken in Maine) en worden gebruikt als folkloregidsen.
Wat zeer mooi beschreven is de geweldige familieband van de familie van Joe en het ontbreken van één bij Ruby. De grote mooie familie en het eeuwige zoeken van Ruby naar het begrijpen van haar (adoptie)moeder.
Ik kan dit boek iedereen aanraden, het is zeker geen thriller, maar zeker wel een mooi en meeslepend verhaal over liefde, familie, erkenning en oorsprong.