Liefde door eten
‘Huilen in de supermarkt’ is de memoir van Michelle Zauner. Het boek vertelt het levensverhaal van Michelle, waarin de relatie met haar moeder centraal staat. Het overlijden van haar moeder zorgt ervoor dat Michelle regelmatig in de Aziatische supermarkt in huilen uitbarst. Dit is dan ook de inspiratie van de titel van het boek
De relatie tussen Michelle en haar moeder is intens. Michelle en haar moeder verschillen in karakter waardoor met name in de puberteit van Michelle veel spanningen ontstaan. De moeder van Michelle vindt het lastig om haar liefde met woorden te uiten, en gebruikt hier in de plaats van eten. Het Zuid-Koreaanse eten verbindt Michelle en haar moeder. Zuid-Koreaanse gerechten spelen dan ook een belangrijke rol in het boek.
Op het moment dat haar moeder ziek wordt, besluit Michelle om voor haar moeder te willen zorgen, en gaat ze terug naar haar ouderlijk huis. De band tussen Michelle en haar moeder wordt hechter en Michelle krijgt ook meer begrip voor haar moeder en leert meer over haar Koreaanse achtergrond.
De schrijfstijl van Michelle is vlot. De zinnen zijn kort en het woordgebruik is makkelijk. Om de zwaarte van het thema ’verdriet en rouw’ te doorbreken gebruikt de schrijfster een vleug humor. Het boek bevat veel Zuid-Koreaanse woorden, met name gerechten. Dat maakte het lezen van het boek soms lastiger, maar het maakt het boek ook uniek.
‘Huilen in de supermarkt’ vond ik een mooi boek over rouw, complexe familiebanden en hoe je ondanks strubbelingen toch van je familie blijft houden. Het boek is wat. mij betreft een aanrader om te lezen.