Avontuurlijk en leerzaam
Het begin van de Vikingbroche is meteen al de moeite van het lezen waard. Er gebeurt meteen iets. De schrijfster blijft niet eindeloos in een 'voorprogramma' hangen. (Bij Harry Potter dacht ik ooit: die eerste honderd bladzijden hadden er maar 10 hoeven te zijn).
Heel knap vind ik de woordkeuzes. Een woord wordt niet tweemaal herhaald, waardoor het verhaal oersaai zou worden. Telkens wordt er een ander woord, met dezelfde betekenis, voor in de plaats gebruikt.
Het boek is gedetailleerd geschreven, zodat je in het verhaal gezogen wordt. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Waarschijnlijk komt het duidelijk uitleggen en geen stap daarin overslaan, door het beroep van de auteur. In het onderwijs moet je duidelijk zijn om kinderen iets te (kunnen) leren. Dit boek is niet alleen als ontspanning bedoeld. Het heeft een functie: iets leren over de geschiedenis, maar dan wel op een leuke manier. Daarin is Daphne wonderwel geslaagd.
Het boek ziet er mooi uit aan de buitenkant en er zit een mooie kaart uit de Vikingtijd in. Zo kunnen kinderen precies zien waar de reis naartoe gaat. Er zijn boeken die vol taal- en typefouten zitten. Heel hinderlijk als je de neiging krijgt om met een pen in de hand een boek te lezen. Mijn complimenten voor dit boek! De taal is rijk en ik heb welgeteld 2 typefouten gevonden. Daar lees je dus zo overheen. Dat is dus echt 100% geslaagd, wat mij betreft.
De verrassing: heerlijk, als een boek goed afloopt. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn.
Wat weer een persoonlijke noot van mij is: je kunt elk boek van deze serie apart lezen, maar het einde is open en verwijst naar het volgende deel. Daar verheug ik mij al op, op dat volgende deel!
Ik heb het tweetal Amy en Tim nu al in mijn hart gesloten. Ik ben zelfs benieuwd of we nog meer personen uit het boek (kort) terug gaan zien.