Mooi verhaal gebaseerd op een echte moord
Dit boek verteld een verhaal rondom een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden, de moord op een spoorwegambtenaar in Giessen-Nieuwkerk in de jaren 20.
Dit boek begint gelijk met deze moord en je weet ook gelijk wie de moordenaar is., namelijk Luc. Na dit heftige begin wordt teruggekeken op het leven van Luc voordat hij deze moord pleegde. Luc heeft een gelukkige jeugd in Vlaanderen met zijn moeder en broertje op een boerderij totdat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Het Duitse leger gaat vreselijk tekeer op de boerderij en Luc en zijn moeder (zijn broertje werd voor zijn ogen vermoord) vluchten naar Nederland. Uiteindelijk komen ze terecht in het dorpje Giessen waar hij verder opgroeit als katholieke jongen in een protestant dorp. Hij werkt in de maalderij en haat het dorp en hij haat de Duitsers.
Vervolgens kom je er als lezer achter welke oorzaken het gevolg hebben dat Luc de spoorwegambtenaar vermoordt en hoe hij met deze moord weg komt. Dit gedeelte van het verhaal, dat het onderzoek naar de moord leidt tot een vreselijke gerechtelijke dwaling is historisch juist.
Hoewel Luc niet wordt vervolgd voor de moord, blijft deze hem toch zijn hele verdere leven achtervolgen en leidt uiteindelijk tot een dramatisch beslissing.
Persoonlijk vond ik het een prachtig boek om te lezen, het is goed te volgen en het geeft een goed tijdsbeeld van de jaren 20.