Advertentie


Blauwe plekken is een boek uit 1992 van Anke de Vries. Het thema van hef boek is kindermishandeling en de genre van het boek is spanning en avontuur. Het boek heeft de prijs van de Nederlandse kinderjury gekregen in 2 leeftijdscategorieën .
Judith woont in Den Haag met haar moeder en haar broertje Dennis. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Duitsland, waardoor haar moeder in haar eentje de twee kinderen moet opvoeden. Dennis haar lieveling en kan niets verkeerd doen, maar als Judith iets verkeerd doet, wordt ze door haar moeder geslagen. Haar moeder verliest regelmatig haar zelfbeheersing en slaat en schopt Judith bont en blauw, hoewel ze wel meteen spijt heeft en Judith daarna ook verwent. Om de blauwe plekken te verbergen, draagt Judith draagt daarom vaak coltruien en doet ze niet mee met gym. Soms wordt ze in het gezicht geslagen, dan houdt haar moeder haar thuis.
Op een dag komt Michiel bij Judith in de klas en al snel worden ze vrienden .Judith gaat elke keer tussen de middag stiekem mee naar michiels huis .Daar ontdekt ze hoe een gezinsleven ook kan zijn. Als Michiel de blauwe plekken ontdekt, vertelt Judith dat ze regelmatig door een stel jongens in de buurt wordt opgewacht en in elkaar geslagen. Als Michiel met Judith meegaat naar huis omdat hij haar wil beschermen tegen die "rotjongens", en ook op bezoek komt als ze weer eens "ziek" is, verbiedt Judiths moeder haar om nog met Michiel om te gaan. Ze geeft Judith zo'n genadeloos pak slaag dat ze een hersenschudding oploopt.
De schoolmeester maakt zich zorgen over Judiths veelvuldige afwezigheid en probeert contact op te nemen met haar moeder voor een gesprek. Die ontwijkt de afspraken keer op keer en verhuist uiteindelijk met Judith en Dennis naar een andere stad. Maar de meester geeft niet op en gaat alle scholen bellen om er achter te komen op welke school Judith zit .Later hoort Michiel dat het gezin nu in Leiden woont. Met de meester zoekt Michiel uit waar Judith nu is en wat er met haar is. Michiel gaat volgende dag naar Leiden en koopt ook een cadeau voor Judith . En vraagt wat er met haar is .Judith legt alles uit. Michiel waarschuwt haar dat ze niet op deze manier door kan gaan, want het risico bestaat dat haar moeder haar op een kwade dag misschien wel doodslaat. Wat gaat Judith nu doen ?

Ik zelf vond het verhaal heel leuk en boeiend . Je kon je inleven hoe de personages zich voelden en dan kon je ook begrijpen waarom zich zo gedroegen . Wat ik ook goed vond van het verhaal was dat de personen in het boek allemaal een andere karakter hadden en heel verschillend waren van elkaar dat maakt het verhaal interessanter. En je leest niet alleen het verhaal maar, je leert er ook heel veel van bijvoorbeeld hoe je je moet gedragen tegen over anderen en dat elkaar moet vertrouwen. Wat ik niet zo goed vond was dat de hoofdstukken van het verhaal een beetje door elkaar vond, want het ging van de ene onderwerp gelijk naar een ander onderwerp en dan raakte je ieder keer in de war. En de schrijfster moest meer over de uiterlijk van de personages want als je het boek dan leest kan je ook in je hoofd de personen voor je zien en dat vind ik handiger en een stuk leuker om te lezen.

Reacties op: Verhaal over kindermishandeling !?

2
Blauwe plekken - dyslexie uitgave -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker