Prachtig wijs en mooi boek <3

ellenpeters053 ellenpeters053
22 mrt 2026

Ik las dit boek nadat ik net twee dochtertjes had gekregen. Misschien moest ik daarom juist aan het fijne opvoeden middenin de natuur denken (zien hoe bloemen tot bloei komen en kruiden gebruikt worden) of aan de moed die je soms moet hebben om dingen te doen die niet fijn zijn, maar waar je wel wat van leert. Vroeger las ik een boek vanuit de ‘kindpersoon’ en nu vanuit de ‘moederpersoon’. Allebei de manieren van lezen zijn prachtig.

Ik kon het boek niet wegleggen en heb de drie delen achter elkaar doorgelezen. En wat staan er fijne wijsheden op de pagina’s.

Zoals:

‘Probeer niet geimponeerd te raken door dingen als grote huizen of geld, of pracht en praal, Colman. Of belangrijke mensen. Natuurlijk worden we er allemaal wel een beetje door geimponeerd, maar het is allemaal on-zin, Iedereen - koningen, rijke mensen, slimme mensen sterft net als andere mensen.’ (…)
‘Koningen en prinsen maken hun huizen groot zodat anderen zich klein kunnen voelen. Als je dat eenmaal inziet hebben ze niet zo veel macht meer over je.’

Of

‘Dus al is macht gevaarlijk voor ons allemaal, we moeten leren hoe we ermee om kunnen gaan als het op onze weg komt en het dan verstandig en behoedzaam gebruiken. En niet voor onszelf. Dat is het moeilijkste.
Daar zou ik allemaal nooit aan gedacht hebben, zei Leana. Ik
dacht dat macht nogal opwindend zou zijn.
'Dat is het ook, zei Juniper. 'Dat is het gevaar. Je kunt er dronken van worden. Je moet leren hoe je macht kunt beheersen, zoals je op een dag zult leren hoe je wijn moet drinken zonder dronken te worden.'’

Meer recensies van ellenpeters053