Advertentie

Eline woont met haar man Wieger en haar twee kinderen, Laurens en Emma, in Leiden. Wieger is archeoloog. Eline is huisvrouw.
Dit verhaal speelt zich af tussen pakweg 1914 en 1922.
De schrijfster weet de gebeurtenissen heel beeldend over te brengen. Het verhaal wordt in een rustig tempo verteld, maar dat stoort helemaal niet.

In Drenthe wordt een veenlijk gevonden en men benadert Wieger om onderzoek te doen. Hij vertrekt naar Drenthe en Eline blijft thuis bij haar familie en de kinderen. Eline is soms impulsief en zo koopt ze een auto, leert rijden en vertrekt, als verrassing, met haar kinderen voor onbepaalde tijd naar Drenthe.
Daar breekt voor het gezin hele andere tijden aan. Aan de ene kant het mooie Drentse landschap en de landelijke rust. Aan de andere kant de gewoontes in het dorp, waar de dominee het voor het zeggen heeft. In de ogen van Eline bekrompen gewoontes, waar zij zich maar slecht bij neer kan leggen. Ze helpt Wieger, met haar tekentalent, om de details van het veenlijk vast te leggen.
Ook is dit een tijd van vriendschappen opbouwen, ontdekkingen dat er meer in de wereld speelt als het gelukkige, geborgen leventje, in Leiden. Tijdens de oorlog is het op het platteland beter gesteld met de voedselvoorraad dan in Leiden.

Eline komt er gaandeweg achter, dat zij als vrouw, wat meer kan betekenen, want ze hoort over het vrouwenkiesrecht.
Maar hoe zij haar leven voor de toekomst vorm zal geven is haar nog niet duidelijk.

Na de oorlogstijd ontmoet ze een paar vrouwen, die zich sterk maken voor het vrouwen kiesrecht en dat sterkt haar in haar idealen.
Haar tekentalent zorgt uiteindelijk voor DE oplossing.

Reacties op: Eline, een vooruitstrevende vrouw

90
Eline - Michelle Visser
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners