Donkere wolken boven Parijs

E E
2 mrt 2023

Het verhaal wordt verteld door de 16-jarige Jean, helft van een tweeling (Michel is de naam van zijn broer). Dit boek gaat over WOII in Parijs. Een redelijk onbekend stukje geschiedenis.
De schrijfster laat je via Jean (de ik-verteller) voelen hoe het is om in Parijs te wonen tijdens WOII. Het begint in januari 1944 en het eindigt met de bevrijding van Parijs. Het hele gezin Van Geul (vader, moeder, de tweelingbroers en hun zusje) houdt zich bezig met verzetswerk. De jongens doen dingen die een 16-jarige normaal gesproken niet zou doen, maar tijdens de oorlog gelden er andere regels. Hetgeen zij doen en meemaken, de keuzes die zij maken, dat wordt allemaal heel realistisch verteld. Je kunt je echt heel goed inleven in de keuzes die de jongens maken, hetgeen de kinderen en de ouderen moeten doorstaan onder druk van de bezetters.
Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken die elk een eigen titel hebben. Die titel heeft betrekking op de inhoud van de hoofdstukken, zodat je al een beetje voorbereid bent op wat er gaat komen in dat hoofdstuk.
Aan het begin van het boek is een plattegrond getekend van Parijs 1944 met daarop de plekken waar de hoofdpersonen komen en waar belangrijke gebeurtenissen zich afspelen. Ook heeft het boek een lijst van personages. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst.
‘Het verhaal achter het verhaal’ en de foto’s achterin het boek, maken het verhaal nog realistischer en indrukwekkender.
Het verhaal is spannend, verdrietig, maar het is ook mooi om te lezen hoe jong en oud met elkaar omgaan, hoe je ook verliefd kunt worden, ook al is het oorlog. Je wilt constant verder lezen, omdat je zo intens meeleeft met de personen waar het in het boek over gaat. Het boek leest ook heel makkelijk: korte hoofdstukken, niet al te lange zinnen. Kortom, een boek dat ik zeker in mijn klassen ga promoten en/ of voorlezen.

Meer recensies van E