2031 het einde van België
bij het aanschaffen van dit boek dacht ik, een boek over de grondwet, hoe kan men dat ombouwen naar een roman. Wel, dit is bij deze goed gelukt.
De dochter van een gerespecteerde prof. grondwettelijk recht speelt in dit verhaal een hoofdrol. Na het overlijden van haar vader Jacques Verstraete, krijgt Sophie via de notaris een brief in handen van haar vader. In de brief vraagt haar vader om zijn zoektocht naar een verborgen document verder te zetten. Hij was op zoek naar het beëindigingdecreet. In dit decreet staat dat de Belgische grondwet vervalt op 7 februari 2031. Exact 200 jaar na de officiële stichting van ons land.
Na 200 jaar moet de grondwet opnieuw worden voorgelegd aan de "levenden". Aan de Belgen van nu dus.
De vader van Sophie wil dit decreet vernietigen omdat dit anders in verkeerde handen kan terecht komen.
Er zijn nog andere kapers op de kust die koste wat het kost ook dat decreet in handen wil krijgen. Dit zijn de strafpleitster Marie-Hélène Van Halen. Langs vaders zijde is zij een verre nazaat van Don Juan Van Halen, de commandant van het leger opstandelingen die tijdens de septemberdagen hard hebben gevochten. Anderzijds Frédéric De Potter, een nazaat van Louis de Potter, een journalist die actief was tijdens de Belgische Revolutie.
Sophie zet de zoektocht verder en roept de hulp in van Mathias, de assistent van Jacques Verstraete. Samen gaan zij op zoek naar het decreet.
Op het eerste zicht lijkt dit heel zwaar maar de dialogen tussen Mathias en Sophie zijn als het ware een bondige uitleg over het grondwettelijk recht. De niet vertrouwde lezer met deze materie krijgt daardoor een eenvoudig beeld van wat de grondwet inhoud. Ook de geschiedenis van België wordt beknopt uit de doeken gedaan.
Het verhaal zelf is boeiend geschreven en wordt op geen enkel punt langdradig of zwaar.
De spanning wordt ook goed opgebouwd wat zorgt dat je steeds verder wil lezen. Van het kasteel van Wissekerke, naar het grondwettelijk hof, naar donkere graftombes op zoek naar het fameus decreet.
Kortom, het is een boek dat enerzijds wat discriminatiefacetten aan bordt brengt. Zoals het voorval in de bowlingzaak met de hoofddoekenkwestie als de inbreuk van een leraar die Sophie haar gsm afneemt en haar sms'jes luidop voorleest tijdens een les.
Zeker de moeite waard als een eerste kennismaking met de grondwet. Anderzijds zet dit decreet na tot nadenken. Wat indien er zo'n decreet zou zijn, zou dit echt het einde van België kunnen betekenen.
Ik zal hier verder geen discussieforum op gang zetten, dit moet de lezer maar voor zichzelf uitmaken.