De gevolgen van een Shakespeare obsessie
Dark Academia en een moordmysterie. Wat wil je nog meer? M.L Rio heeft zichzelf overtroffen met haar eerste boek over vriendschap, liefde en een obsessie voor Shakespeare. Als je dit boek gelezen hebt kan je niet anders dan hopen dat er meer op komst is. Wat voor briljante literatuur zou deze auteur nog meer kunnen schrijven?
M.L Rio, die naast auteur ook actrice is, schrijft haar debuut nadat ze Shakespeare studeerde aan het King’s College in Londen. Als wij schurken waren is meteen een groot succes en nu vijf jaar later willen de producers van de bekende serie Sex Education een serie maken van het boek. Als wij schurken waren gaat over zeven studenten op een prestigieuze kunstschool die hun laatste jaar theater studeren. Eén van hen wordt vermoord en Oliver zit tien jaar in de gevangenis als de schuldige. Als hij vrijkomt wil detective Colborne het echte verhaal van hem horen. Heeft Oliver echt de moord gepleegd of is er iets anders gebeurd? Het boek is dus het verhaal van Oliver aan Colborne en stukje bij beetje kom je er achter wat er gebeurd is.
Het boek is opgedeeld zoals een toneelstuk met ‘bedrijven’ en ‘tonelen’. Dit is leuk bedacht aangezien het verhaal gaat over theater. Elk bedrijf begint met een proloog waarin Oliver met Colborne de school weer gaat bezoeken. Hij vertelt de waarheid en de volgende tonelen spelen zich tien jaar eerder af. Het vertelperspectief blijft vanuit de ogen van Oliver als hij ziet hoe hij en zijn vrienden met verschillende problemen worstelen zoals verslaving, seksualiteit en natuurlijk ook het verlies en het schuldgevoel over de dood van hun klasgenoot. Rio is een grote fan van Shakespeare en dit is ook te merken aan de passages uit zijn werken die regelmatig terugkomen in de dialoog tussen de personages. Ze praten vaak tegen elkaar in verzen uit het stuk dat ze moeten spelen of de verzen die ze zeggen terwijl ze een stuk spelen sluiten aan bij de gebeurtenissen naast het podium. Voor iemand die bekend is met het werk van Shakespeare zal dit een vermakelijk extraatje zijn, maar ook voor iemand die niet thuis is in die wereld is het boek goed te begrijpen. Het kan misschien zelfs een interesse opwekken om jezelf meer te verdiepen in zijn werk.
Het boek is vlot geschreven, spannend en meeslepend tot de laatste bladzijde. Dit omdat de hoofdstukken niet te lang zijn waardoor je dus makkelijker blijft verder lezen en het verleden wordt voldoende afgewisseld met het nu waardoor je steeds meer antwoorden krijgt en je ook steeds meer antwoorden wilt weten. De personages zijn realistisch en hebben allemaal een eigen achtergrond die hen maakt tot wie ze nu zijn. Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is, is het toch een origineel concept en fijn om te lezen.
Als wij schurken waren is dus een spannend, vlot te lezen boek vol met mysterie, de problemen van een theaterstudent en natuurlijk Shakespeare. Dit boek is aan iedereen aan te raden door de verschillende thema’s die doorheen het boek aan bod komen en een voorkennis van Shakespeare is dus absoluut niet nodig.
Bibliografie:
Als wij schurken waren. (2017, October). uitgeverij Atlas Contact.
Books –. (2022, October 6). M. L. Rio. Retrieved October 23, 2022, from https://mlrio.com/category/books/