Ongelooflijk verhaal en ook nog eens waargebeurd!

Frances 26 januari 2026
Nadat ik 'De kunstdief' van Michael Finkel in de catalogus zag staan van Mozaïek was ik geïnteresseerd in dit verhaal omdat het geen roman betreft. Omdat het een waargebeurd verhaal zou zijn over een kunstdief die geen kunst roofde om eraan te verdienen maar om op zijn zolderkamer te verbergen en zeer kort van deze 'rijkdom' heeft kunnen genieten. Mede omdat er sprake is van een soort kleptomanie. Best bijzonder.

Michael Finkel beschrijft zeer overzichtelijk, levendig en zakelijk het leven van de jonge Stéphane Breitwieser. Over zijn jeugd, de scheiding van zijn ouders en het verliefd worden op zijn vriendin, die later zijn handlanger wordt. Je reist als lezer mee van Frankrijk, Duitsland, België en Nederland waar in hoog tempo kunst wordt ontvreemd, het meest uit musea, kastelen, landhuizen en een keer uit een galerie. Dat laatste is net een te brutale roof en een arrestatie volgt. Dan belandt je als lezer in het onderzoek dat wordt opgestart.;
Wat ik fijn vond was de schrijfstijl, een soort verslaggeving. Maar dan wel zo boeiend dat je blijft lezen.
Als je van waargebeurde verhalen houdt rondom hoe iemand tot zijn daden komt en wat de gevolgen zijn voor zijn verdere leven is dit boek een aanrader.

Meer recensies van Frances