Verrassend goed geschreven
Dit was het eerste werk dat ik van deze schrijver las en hij heeft mij aangenaam verrast.
‘Het laatste vaderland’ bevat de trilogie ‘Over de grens’, ‘Het laatste vaderland’ en ‘Het beloofde land’.
Het boek gaat over Jole een dochter van een tabakboer uit de bergen van Noord-Italië. Zij en haar gezin leiden een arm en hard bestaan, maar door de tabakssmokkel van haar vader is de situatie nog enigszins verdraagbaar. Dan komt op een dag haar vader niet meer terug van een smokkelreis. Niemand weet wat er met hem gebeurd is, maar voor verdriet is weinig ruimte. Na een aantal jaar besluit Jole in haar vaders voetsporen te treden om zo haar familie te helpen. Ze begint samen met haar paard aan de smokkelreis, die ze een keer eerder samen met haar vader gemaakt heeft. Maar dit is niet zonder gevaar en op de terugreis neemt het verhaal een verrassende wending.
Het boek leest als een avonturenroman. Matteo Righetto schrijft bijna filmisch en gebruikt prachtige zinnen als; ‘Om te vinden wat ik zocht, ben ik alles verloren’.