Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Rijke bundel

Geert179 10 juli 2024
De bundel Stuk hout van Dorpsoudste de Jong bevat prachtige gedichten die stuk voor stuk toegankelijk en beeldend zijn. De dichter is ontvankelijk voor de plek waar hij is en hij is verwonderd over wat hij ziet, gaat soms met de gegevens op de loop zodat de ervaringen volslagen onwerkelijk dreigen te worden, in de dichter in een euforische toestand brengen. De onmiddellijkheid van spreektaal, met het grappige en terloopse - hè wat doet ie nóu? - is alsof het nú in het gedicht gebeurt.
Er ook woede en ontreddering bij het graf van een collega dichter over het verlies voor de persoon, met een oproep om weer tot leven te komen voor de literatuur, en dit zonder larmoyant te zijn. Andere gedichten geven een stemming weer over een situatie, waarbij de herinnering meespeelt en vragen oproept zonder een antwoord te geven.
Het is een rijke bundel, ook doordat De Jong de gedichten voorziet van een genereus commentaar en eerdere versie met aanwijzingen van mee-lezers afdrukt.
Het is na tweeëndertig jaar de derde bundel van De Jong. En mag er dan ook zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Geert179

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.