LÁZÁR

George Moór George Moór
20 mrt 2026

Lázár is een door de Zwitserse Nelio Biedermann op 21-jarige leeftijd geschreven persoonlijke roman, een epos van een Hongaarse adellijke familie welke rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw begint en tot in de 70’er jaren wordt gevolgd,
Zijn familiegeschiedenis.

We lezen een vertelling over verschillende opeenvolgende generaties Lázár, waarbij de uiteenlopende karakters breeduit aan de lezer worden voorgesteld, de schrijver in zijn rijke, werkelijk virtuoze schrijfstijl (waar haalt hij deze fantasievolle woordenschat vandaan op zo’n relatief jonge leeftijd?) het verval van deze familie -uiteengedreven door de gebeurtenissen die de politieke omwentelingen en verschrikkingen van de wereldoorlogen veroorzaakten- beschrijft.

Niets lijkt hij ons te willen onthouden, zowel ontluikende liefdes als het teloor gaan hiervan, de verschrikkingen én geluksmomenten die toevallige voorvallen kunnen veroorzaken en de veranderingen die de voortschrijdende geschiedenis voor de Hongaars-Oostenrijkse aristocratie in petto had. Het wrede leven zoals dat liep, het lot dat sprak.

Kortom het is een buitengewoon boeiende, maar door het hier en daar soms iets te uitbundige en ook clichématige taalgebruik niet altijd aangenaam leesbare beschrijving van deze toch wel betreurenswaardige familie geworden, waarbij mede een inzicht wordt gegeven hoe in het toenmalige Hongarije politieke gebeurtenissen, oordelen en vooroordelen, vele levens beïnvloedende ontwikkelingen, gedijen konden.

Meer recensies van George Moór