donkere wolken
De kaft van het boek sprak me aan. Duidelijk op de achtergrong afgebeeld parijs met zijn Eiffeltoren. De Duitse vlaggetjes boven aan de rand. De jongens in silhouet en rennend in het zwart.
Mysterieus en duidelijk een oorlogsverhaal. De kleuren zijn goed gebruikt
Ik vind de tekst op de achterkant niet echt sprekend. En ook wel verraden dat jack en wat mensen het tot na de oorlog het reden.
Op deze tekst had ik het niet gekozen. Ik had dit dan weg gelaten:
Met behulp van buren, vrienden en de mysterieuze oom Moen lukt het ze om voor elkaar te blijven zorgen. Samen met de neergeschoten Amerikaanse piloot Jack, die ze in hun huis verborgen houden, dragen ze een steentje bij aan de bevrijding van de stad.
Het verhaal gaat over een gezin in Frankrijk. Het gezin (vader en de twee jongens) doen activiteiten voor het verzet. Wat de vaders rol precies in het verzet is, is niet helemaal duidelijk. Alleen dat hij een tussenpersoon op het station is voor mensen te vervoeren. Doordat de ouders van de kinderen opgepakt worden gaan ze elkaar helpen. Samen met wat andere bewoners in het gebouw proberen ze de eindjes aan elkaar te knopen en de oorlog door te komen.
Als je het nawoord leest lees je wat wel en wat niet op feiten gebaseerd is. Ook dat je sommige punten en gebouwen nog steeds kunt vinden.
In het verhaal zijn wat leuke feitjes beschreven waar mensen in het verzet op letten. Als voorbeeld:
Opletten wie er nog meer op straat was. Liepen er mannen in pak op een tijdstip dat je die eigenlijk niet in zo'n soort straat zou verwachten? Stonden er zwarte auto's in de buurt geparkeerd? Waren er mensen om haar heen die gewoon hun dagelijkse dingen deden of waren die mensen opeens uit het straatbeeld verdwenen? Was er iets vreemds te zien bij het gebouw waar ze naar binnen moest? Zoals omgegooide terras- stoelen voor het café? Of een bordje met 'GESLOTEN' terwijl het op dat tijdstip gewoon open zou moeten zijn? Ze kon etalageruiten als spiegel gebruiken om te zien of er iemand achter haar stond. Terwijl ze dan zogenaamd in de etalage stond te kijken, kon ze in de gaten houden of iedereen haar voorbijliep. Als ze iemand langzamer zag lopen of stil- staan, had ze een probleem. Dan zou ze de winkel in kunnen gaan en vragen of ze er via de achterkant weer uit mocht. Ze moest ook goed luisteren. Was het opeens ongebruikelijk stil om haar heen? Hoorde ze haar vertrouwde, melodieuze moedertaal? Of waren het de snauwende keelklanken van de Duitsers
Ook het verzamelen van eten en het inleveren van de bonnen zoveel mogelijk afwisselen om niet op te vallen dat je zoveel eten haalt omdat je meer bonnen hebt. Daarbij het voordeel dat je op de hoogte bleef wat er allemaal speelde.
Het probleem van kleding en textiel te kort. Dat ze niet altijd keuze hadden en tevreden moesten zijn met de kleren die ze hadden.
Hoe ze zich reden zonder ouders en met een ondergedoken piloot en Lucie (de dochter van verzetsmensen die het cafe runde)
De barricades zetten om de duitsers te dwarsbomen tijdens de bevrijding van de stad.
En hoe ze na de bevrijding zich redden.
De spanning van wie komt er terug en wie niet.
Het verhaal is vertelt vanuit de 16 jarige Jack. Vanuit hem zie je het verhaal van het gezin en zijn vrienden. Het was niet pakkend er zat niet echt vaart in. Het was ook geen boek dat ik niet weg kon leggen. Moest me er echt aan zetten het te gaan lezen. Terwijl het verhaal wel duidelijk was en goed beschreef wat er tijdens de oorlog met het gezin gebeurde. Sommige dingen werden te lang beschreven, zoals de Koreaanse vredesvogels
Het was een goed verhaal wat vertelde over een gezin tijdens de bezetting, de opstand, de bevrijding en het wachten op nieuws van mensen die gevangen genomen waren.
Al met al vond ik het 4 sterren omdat dat stukje (over de oorlog) goed beschreven was. Het had alleen hier en daar beknopter gemogen