Boek dat blijft verbazen
Polka Rosa is het verhaal van een broer en zus die het geluk niet aan hun zijde hebben, maar er natuurlijk toch iets van proberen te maken. De zus door in een snackbar te gaan werken, de broer gaat meteen de criminaliteit in. Het zijn allebei in eerste instanties niet echt aardige personages, maar door de tijd heen (net als in zijn vorige boeken springt Baak doodleuk door de tijd, van 1993 tot uiteindelijk 2023) ga je toch met ze meeleven, ondanks hun soms asociale opstelling. Uiteindelijk heb je toch een beetje met ze te doen. Dat vind ik knap. Net als dat spelen met tijd, dat hij ook al in Walhalla Baby deed, dat een paar verrassingen oplevert die je met geen mogelijk ziet aankomen. Dat allemaal in 175 pagina's. Het is Baaks dunste boek en het is ook zijn meest gewelddadige boek. Sommige actiescènes, als je dat zo kunt noemen, beslaan meer dan tien pagina's. Maar het zijn de verrassingen die dit boek ver boven de middelmaat van het spannende boek uittillen. Om de paar pagina's blijf je je verbazen waar je nou in godsnaam weer bent beland. Erg goed.