een prachtig boek over een fantastisch avontuur
Ik vond het persoonlijk een heel goed boek met een goede opbouw en een goed verhaal met leuke en diepgaande karakters waar je veel over te weten komt. Het is een verhaal met hele spannende stukken maar ook heel rustige goed beschreven stukken waar je bijna in zou willen duiken. Met veel originele wezens en plekken die je misschien al kent uit the lord of the rings wat zich in dezelfde wereld afspeelt alleen in een ander tijdperk. Ik vind het prachtig hoe de schrijver de wegen en gebieden omschrijft waar het gezelschap doorheen trekt van bergen tot bossen en van heidens tot moerassen het is heel erg goed omschreven en je kan het echt voor je zien
De hobbit is een fantasy boek geschreven uit het perspectief van een alwetende verteller en is relatief makkelijk geschreven maar het kan soms wel lastig zijn om alle karakters bij te houden want dat zijn er redelijk veel met namen die best wel op elkaar lijken.
Het verhaal van de hobbit gaat over Bilbo Baggings; een hobbit uit de gouw die een rustig leventje lijdt en niet veel meemaakt tot op een dag Gandalf de grijze tovenaar voor zijn deur staat met een uitnodiging tot ‘een avontuur’. hij zegt nee maar wordt er toch in mee gesleurd door Thorin en zijn 12 dwergen. Die op een tocht zijn om hun thuisland terug te veroveren van Smaug de draak die hun koninkrijk onder de berg lang geleden heeft ingenomen. De weg naar de berg is een fantastisch avontuur met veel obstakels die Bilbo en de 13 dwergen zullen moeten overwinnen om bij de berg van de dwergen aan te komen en niet te vergeten eenmaal daar aangekomen hebben de dwergen een plan: “pak de arkensteen, het koningsjuweel van de dwergen en dan zullen we alle 7 dwergen koningen verenigen tegen Smaug.” Dit is waarvoor Bilbo mee is, als inbreker zijn doel is om de berg te betreden de arkensteen te vinden, te pakken en weer weg te vluchten zonder de draak zijn aandacht te trekken, maar de vraag is natuurlijk of dit hem lukt en de draak niet wakker te maken want als dat gebeurt is het niet alleen gevaarlijk voor de dwergen maar ook voor het dorpje verderop.
Het boek speelt zich af in een fictieve tijd in een middeleeuwse setting met veel kleine dorpjes in het enorme land midden aarde. het speelt zich voor de tocht van the lord of the rings af
Het boek is geschreven in 1937 en in 2012 verfilmd
Vertaald naar het Nederlands door Max Schuchart en uitgegeven door de boekerij