Helaas erg herkenbaar.
Dit 2e deel in de serie "Duivelsperspectief" is heel actueel geworden door de onvoorstelbare gebeurtenissen in Oekraïne en de wereldwijde gevolgen daarvan. Het is feitelijk een kleine kliek wrede mensen in Moskou die in staat is om met onmenselijk bruut geweld de wereld op zijn kop te zetten. In dit boek gebeurt dat door wereldwijd, op uiterst geraffineerde wijze, de pijlers onder de gevestigde orde te slopen. Met een sociaal-economische chaos op globale schaal tot gevolg.
Dit boek speelt zich, in tegenstelling tot het 1e deel, volledig af in de ons bekende wereld zoals die zou kunnen zijn aan het eind van dit decennium. Waar ook een heel kleine groep de wereld in handen probeert te krijgen om die te hervormen naar de eigen maatstaven. In dit scenario hebben de aanstichters niet alleen haast onbeperkte middelen en financiën ter beschikking, maar ook een werkende quantumcomputer met ongekende mogelijkheden tot hacken en manipuleren. Met het oog op de ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie, oogt dat helemaal niet vreemd of te veel science fiction. Dat de wereld relatief eenvoudig op zijn kop kan worden gezet zonder oorlogsgeweld, is zeker geen onmogelijke gedachtesprong. Met een prettige schrijfstijl en gedegen research brengt Piet van Dieren een heel serieuze boodschap over het voetlicht. Al deze facetten maken "Het Meesterplan van de Nieuwe Wereld Orde" een boek dat je niet snel weglegt. Het is geen afgerond verhaal, maar er worden ons nog twee vervolgen beloofd.