Opwindend oorlogsverhaal

Gustave Gustave
11 mrt 2023

Het boek “Als ik er niet meer ben” is een spannend young adult boek geschreven door Beau Charlotte. Het speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het hoofdpersonage Douglas McMorrow leidt een ongelukkig leven in zijn Schotse dorpje. Maar dat verandert wanneer een jongen uit zijn dorp voorstelt om samen het leger in te gaan. Douglas ziet zijn kans om zijn zielige leven te ontsnappen maar de jongens beseffen niet in welke nachtmerrie ze zullen terechtkomen…

Het boek begint met de introductie in het leven van Douglas, hij leeft samen met zijn alcoholverslaafde papa in Schotland en zijn moeder is overleden. Hij gaat niet naar school, in plaats daarvan moet hij gaan werken in een fabriek samen met zijn papa. Wanneer ook zijn grootvader sterft wil hij weg uit de stad, hij wil iets bereiken in zijn leven. Douglas ontmoet Lachlan en hij stelt voor om samen het leger in te gaan. Zo beleven Douglas en Lachlan gruwelijke avonturen in de Eerste Wereldoorlog die niet alleen hun vriendschap maar ook hun leven op de proef stellen

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Douglas, een belevende-ik verteller. Op deze manier kan je het verhaal meebeleven en zit je midden in de spanning. De omschrijving van de verschillende personages en omgevingen zijn prachtig, je kan een goed beeld vormen in je gedachten hoe het landschap er uit zou zien. Maar ook de actiescènes zijn mooi beschreven, je voelt je echt meegezogen in de actie.

Het verhaal is goed opgebouwd en heeft verschillende wendingen. Het begint allemaal met Douglas’ saaie leven in een klein dorp in Schotland om vervolgens over te gaan naar het zware, verschrikkelijke leven in de oorlog.
De schrijfster heeft met weinig woorden veel kunnen zeggen. Dit betekent ook dat het boek niet zo dik is, maar dit is zeker geen nadeel. Integendeel, vele jongeren kunnen een lang, dik boek niet volhouden wat dit boek dus zeer aantrekkelijk maakt.

De verschillende schotse woordjes en zinnetjes die in de gesprekken verwerkt zijn een leuke toevoeging aan de conversaties. Dit fijne detail heeft meer invloed dan je eerst denkt, het zorgt er weer eens voor dat je meegetrokken wordt in het verhaal. Er zijn niet alleen Schotse zinnetjes, ook andere talen zoals Zuid-Afrikaans, Duits en Frans. Achteraan is er een kleine verklarende woordenlijst gemaakt waar je de vertalingen vindt.

Al met al is "Als ik er niet meer ben" een fantastisch boek dat geschikt is voor zowel jongeren als volwassenen. Het heeft een goed verhaal, interessante personages en een boodschap die het waard is om te delen. Ik zou dit boek zeker aanraden aan iedereen die van avontuurlijke, spannende verhalen houdt.

Meer recensies van Gustave