De stilte tussen wat gezegd wordt en wat verzwegen blijft.
De Perzen is zo’n roman die je niet gewoon leest, maar die je bijblijft. Het is een familieverhaal dat evenveel vertelt via woorden als via stiltes en precies die spanning maakt het voor mij zo intrigerend. Mahloudji schetst een wereld die tegelijk luxueus en verstikkend aanvoelt, en laat je via vijf vrouwen beetje bij beetje begrijpen hoe macht, zwijgen en loyaliteit binnen de familie Valiat in elkaar klikken.
Zonder te veel te verklappen volgen we verschillende generaties vrouwen, die elk op hun manier proberen te navigeren tussen de eer van de familie, maatschappelijke verwachtingen en hun eigen waarheid. Het verhaal is gelaagd, alsof je kijkt naar een mozaïek.
Wat voor mij het sterkste element is, is de meerstemmigheid: vijf vrouwen met elk hun eigen stem, overtuigingen en blinde vlekken. Daardoor word je als lezer uitgenodigd om niet te snel te oordelen. Ik merkte dat ik soms sympathie voelde voor personages waarvan ik dat in het begin helemaal niet had verwacht. Ook de manier waarop de roman omgaat met stilte is indrukwekkend: impliciete verwijzingen naar trauma’s, politieke gebeurtenissen en beslissingen die nooit hardop zijn uitgesproken blijven lang nazinderen. Soms verlangde ik naar meer concreetheid, maar tegelijk werkt het net door het weglaten: de stilte spreekt soms meer dan duizend woorden. Het verhaal voelt niet lineair, maar organisch, zoals verhalen zich in families echt ontwikkelen.
Ik heb het boek gelezen als een roman over keuzes die nooit volledig goed of fout zijn. De beslissing van Shirin om haar rechtszaak door te zetten bleef me bijvoorbeeld bij: moedig én gevaarlijk, begrijpelijk én tegelijk problematisch. Die morele grijze zone maakt het boek krachtig. Daarnaast vind ik het bijzonder hoe de roman je leert luisteren naar wat niet wordt uitgesproken.
De Perzen is een rijke, gelaagde en soms raadselachtige roman die uitnodigt tot traag lezen en aandachtig kijken. Voor wie houdt van complexiteit en meerdere perspectieven is dit absoluut een aanrader. Het is een roman die laat nadenken over wat families doorgeven, niet alleen in woorden, maar vooral in stiltes. Dit was Sanam Mahloudji's debutroman en het boek heeft mij sterk verrast. Ik geef dit boek een welverdiende 4 sterren.