Erfenis uit de onderwereld
Het boek Dochter van de onderwereld is realistisch neergezet, maar op fronten toch ook ongeloofwaardig. Dat komt omdat Nikki Verdonk in een wel heel absurde situatie verzeild raakt: haar vader, de topcrimineel a la Willem Holleeeder/ Klaas Bruinsma, wordt doodgeschoten.
Dat er veel kandidaten waren om deze moord te plegen blijkt al snel, want Jaap Verdonk was de koning van de drugswereld in Rotterdam.
Het is weinig geloofwaardig dat de dochter van een crimineel dan de moord op lost, maar dat is niet helemaal wat er gebeurt. Het overkomt haar in het verhaal. Doe daar nog een beginnend liefdesverhaal bij en je hebt een young adult thriller geschreven waar het publiek van kan smullen.
Sterke kanten vond ik de kennis over het criminele wereldje (meth labs, justitie, drugsvangsten in Rotterdamse haven) in toch een vrij dun boek.
Nadelen vond ik dat Nikki zoveel rookt en daarmee niet echt een voorbeeld genoemd kan worden (is roken niet een beetje uit de tijd?) en dat ze kennelijk overal bij betrokken wordt door haar moeder. (Zo'n brutaal kind had van mij al een standje gekregen.)