Dit is gewoon zo’n fijn positief, vermakelijk, luchtig boek over vriendschap en dromen najagen waar in eerste instantie weinig gekke dingen gebeuren. Sylvia en Myrthe zijn de hoofdpersonen in dit boek. Je leest om en om een hoofdstuk vanuit één van hen. Dat maakt het soms even switchen, maar het houdt je als lezer scherp. Myrthe is het nieuwe dienstmeisje in Huize Verwondering; een dienstmeisje met een talent. Ze kan ontzettend goed kleren naaien. Haar vader was kleermaker en van jongs af aan was ze betrokken bij het werk van haar vader. Helaas overleed haar vader en haar moeder moest terug naar Ierland om te herstellen van een ziekte. Ze gaat werken in Huize Verwondering en ontmoet daar Sylvia. Sylvia is de jongste dochter van de man des huize; een energiek en vrolijk meisje. Als Sylvia de kleren van Myrthe ziet en ontdekt dat ze zelf gemaakt zijn, slaan ze samen de handen ineem om de zus van Sylvia, Delphine, te laten stralen op haar debutantenbal (een bal bedoeld om je toekomstige man te ontmoeten). Sylvia kan heel goed ontwerpen en Myrthe zet alles in een handomdraai in elkaar. Dit wordt een succes. Als het nichtje, Agatha, van een beroemde hertog ineens op de stoep staat, krijgen ze een grotere uitdaging: Agatha wil op haar debutantenbal een modieuze broek aan én ze wil mannelijke kleren om mee te kunnen naar een expeditie naar het Amazonegebied. Zal het Sylvia en Myrthe lukken dit allemaal te maken?

Jongere bovenbouwlezers zullen smullen van zo’n positief verhaal, waarin alles goed gaat en waar bijna geen gekke spannende momenten in zitten (behalve vlak voor het eind even). Toch kan zoveel vrolijkheid en blijheid het boek misschien ietwat ongeloofwaardig maken, want in de tijd (1920) waarin dit boek zich afspeelde was niet iedereen zo aardig tegen elkaar. Je moest vaak vechten voor je plekje in het huis waar je werkte. Heel goed is de manier waarop de sociale verwachtingen en regels voor vrouwen zijn uitgewerkt. Vrouwen hadden minder te zeggen in de wereld, net als mensen van lagere sociale klassen. Dat komt in dit boek meerdere keren goed naar voren.

Doen wat je zelf wilt, elkaar vertrouwen, moed en je dromen najagen worden op een fijne positieve manier uitgewerkt in dit boek. De schetsen van de creaties die Myrthe en Sylvia maken zijn fantastisch en heel gedetailleerd. Hele mooie illustraties.
En niet te vergeten de schitterende kaft, waardoor heel veel lezers naar dit boek getrokken zullen worden.

Reacties op: Een fijn positief, vermakelijk, luchtig boek over vriendschap en dromen najagen

9
Ontwerpen & overwinnen - Lucy Ivison
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken