"Je moet oppassen voor dromen. Die zijn gevaarlijk."

Hannie Hannie
15 mrt 2024

Duistere Zaken is het nieuwste boek van Stephen King, vertaald door Annemarie Lodewijk. Het is niet het eerste boek van King dat ik lees en zijn boeken vallen zelden tegen. Dat geldt ook voor Duistere zaken, een heerlijke pil van 531 bladzijden. King schrijft vlot, zonder uit te weiden in detail. Het boek leest makkelijk weg.
Stephen King komt uit Main en de meeste verhalen spelen zich daar af. Hij beschrijft de fictieve stadjes, die hij keer op keer opnieuw gebruikt, zo levendig dat je het gevoel hebt er te zijn geweest.
Duistere Zaken is een boek met korte en enkele langere verhalen.
De hoofdpersonen zijn gewone mensen. Gebeurtenissen overkomen hen, ze realiseren zich dat iets niet echt kan zijn en toch gebeurt het.

In Danny's Droom leidt een goede daad tot een enorm drama. Een rechercheur fixeert zich op de verkeerde verdachte in zijn jacht op een seriemoordenaar en Danny realiseert zich dat hij die verdachte is. "Ik fixeer me nergens op, ik doe mijn werk vol toewijding. Ik weet dat jij het hebt gedaan, Danny. er is nooit een droom geweest."
Het verhaal laat zien hoe onbewuste vooringenomenheid werkt bij het zoeken naar de dader van een moord. De tot waanzin leidende jacht is voortdurend voelbaar.

De turbulentie expert vond ik het meest interessante verhaal. Het is bijna geloofwaardig, een verhaal dat vliegen een stuk minder aantrekkelijk maakt.
Dixon is een turbulentie-expert in dienst van 'de bemiddelaar'. Het is baan waar hij goed mee verdient, maar waarmee hij graag zou willen stoppen. Helaas is dat geen optie. "Het lag niet aan het werk, waarvoor ze af en toe wel lange dagen maakten, maar dat fysiek niet zwaar was. Het lag meer aan wat hen in staat stelde het werk te doen."

Ratelslangen is een van de engste verhalen. Is de tweeling echt of een waanbeeld van een rouwende moeder.
Vic Trenton logeert in het huis van een vriend en maakt kennis met zijn overbuurvrouw Allie Bell. Haar kinderen zijn jong om het leven gekomen door een val in een kuil met ratelslangen. Het toeval wil dat Vic zijn zoon ook jong is gestorven, zie King's boek Cujo. Allie loopt rond met een lege kinderwagen, waarin steeds wisselend kleerdjes van de overleden tweelingen worden gedrapeerd. In het begin denkt Vic dat Allie een beetje gek is, maar gaande weg begint Vic te twijfelen en komt langzaam maar zeker tot de conclusie dat "de jongens" niet helemaal verdwenen zijn.

Alle verhalen zijn spannend. Het boek is beslist een aanrader en krijgt van mij vier sterren. Waarom geen vijf sterren? De verhalen zijn soms gewoonweg te kort en vragen om meer.

Meer recensies van Hannie