Het lijden van de jonge Ammer
Vanwege de Reading Challenge 2025 van Hebban moest ik op zoek naar een aantal boeken die ik ook dit jaar weer wilde gaan lezen. Handig om eerst eens even in mijn eigen boekenkast te kijken welke boeken daar staan en nog niet gelezen zijn. Dat waren er best wel veel. Stenen voor een ransuil heb ik blijkbaar eens op een rommelmarkt aangeschaft omdat de schrijver Maarten 't Hart mij altijd wel heeft kunnen bekoren. Ik heb in het verleden al heel wat boeken van hem gelezen, maar niet deze, zijn allereerste boek. Het was een feest van herkenning!
De bekende thema's kwamen weer aan bod: zijn worsteling met het geloof, de liefde voor klassieke muziek, de aandacht voor de natuur, de omgeving van Maassluis en natuurlijk zijn moeite met vriendschap en relaties.
Het valt ook helemaal niet op dat het boek meer dan 50 jaar geleden geschreven is, het is nog steeds actueel.
In psychologische zin staat de titel van het boek misschien voor het karakter van de ransuil: hij leeft solitair, is onverzettelijk, je kunt hem verjagen maar hij komt gewoon weer terug. Dat gaat ook een beetje op voor Ammer, hij is veel alleen, kan moeilijk relaties aangaan en zijn opvoeding en twijfels over het geloof blijven hem zijn hele leven achtervolgen. Daarop is hij boos en gooit met stenen naar de uil. Misschien ook omdat de uil nergens last van heeft en Ammer wel.
Dit boek en de andere boeken van "t Hart zijn zeker de moeite waard om te lezen.