Spannend tot de laatste bladzijde
"The social network meets The wolf of Wall Street", staat op de cover van De Deal vermeld. De toevoeging "En Sex and the city" zou zeker niet misstaan, want ook invloeden uit die serie zijn regelmatig te vinden in het verhaal. Ik zeg bewust 'verhaal', want hoewel ik het papieren boek heb gelezen, is er ook een andere manier om De Deal te lezen: in twaalf dagelijkse digitale hoofdstukken, met bijbehorende foto's en een muziekplaylist. Zo lees je het boek eigenlijk als een televisieserie. Aan de ene kant lijkt me best interessant om te ontdekken wat de meerwaarde van multimedia is bij het lezen van een verhaal. Maar aan de andere kant is De Deal van begin tot eind zo spannend, dat ik eigenlijk ook wel blij ben dat ik het in één ruk kon uitlezen.
Het boek gaat over jonge professionals van Wall Street die de dating-app Hook naar de beurs moeten brengen en daarbij in allerlei intriges verwikkeld raken. Door af te wisselen tussen verschillende vertellers, wordt het verhaal verteld uit diverse perspectieven en dat geeft het boek een aangename dynamiek. Ook de manier waarop Michelle Miller de wereld van zowel Wall Street als Silicon Valley omschrijft, is interessant. De Deal leest lekker weg en het is een echte page-turner. Toch is er hier en daar wel wat op aan te merken. Zo zijn de meeste personages nogal stereotype: de hippe New Yorkse advocaten, de laid back mensen uit San Francisco, de computernerd zonder sociale vaardigheden... een tandje minder was niet erg geweest. Ook sneeuwen sommige verhaallijnen soms wat onder, zoals die tussen Amanda en Todd. Desalniettemin is De Deal zeker een aanrader voor wie nog lekker spannende vakantielectuur zoekt.