AANRADER!!

3 apr 2014

ANDRÉ HAZES & IK

In de afgelopen jaren smeedde Rachel Hazes met een biografie en de daarop gebaseerde musical haar eigen werkelijkheid over het leven aan de zijde van de populairste volkszanger die ons land ooit gekend heeft. Na de grondige revisie van de geschiedenis bleef er een soort Griekse tragedie over, met een glansrol voor haarzelf: de opofferingsgezinde echtgenote die door dik en dun achter haar getroebleerde man bleef staan.

Het heeft mij altijd verbaasd dat dit nauwelijks tot kritische geluiden leidde. Het lijkt er nu op dat alle bekenden, vrienden en familieleden al die jaren hun kruid droog gehouden hebben. Tot nu. André Hazes & Ik is allereerst het verhaal van Jos van Zoelen; jarenlang de manager, bodyguard en chauffeur van de zanger. Zijn persoonlijke relaas vormt het eerste deel van het boek. In het tweede komen andere, vaak schilderachtige types aan het woord: technici, muzikanten, fotografen, familieleden, managers, platenbonzen en zelfverklaarde gabbers van de zanger.

We worden er aan herinnerd dat André Hazes zijn meest persoonlijke songs voor zijn eerste kinderen en zijn tweede vrouw Ellen schreef. Inclusief de door Rachel toegeëigende hit Zij Gelooft In Mij. Deze welkome correcties verbleken echter bij het beeld dat van haar en haar ouders geschetst wordt. In een uiterste poging tot de wereld van de bekende Nederlanders door te dringen, werd hun ruimschoots minderjarige dochter als een soort handelswaar naar voren geschoven. Ze zou als 13-jarige al iets hebben met Hazes, die zelf op dat moment al ruimschoots in de dertig was.

Zo slingert het boek zich letterlijk langs bergen coke, ranzige sex, kratten bier, dubieuze vrienden en zakelijke uitglijders. Alles is wel met smaak opgetekend, onder regie van voormalig OOR-redacteur Hans van den Heuvel. Vooral de beslissing om de in dit milieu veelvuldig gebezigde straattaal te handhaven, verschaft de anekdotes extra kleur. Het resultaat is het onthullende en bij vlagen onthutsende verhaal van een brokkenpiloot die alleen maar kon ontsnappen aan een hels leven door zich dood te drinken.

AANRADER!!

Meer recensies van