Ergens waar je niet wil zijn
Ik heb onlangs het boek ‘Ergens waar je niet wil zijn’ van Brecht Evens gelezen en ik deel graag mijn ervaring over het boek met jullie. Het is echt een prachtig boek om te zien. De aquarelprenten zijn kleurrijk uitgewerkt maar waren soms wat onoverzichtelijk. De manier waarop het verhaal was opgesteld, lag mij echter niet echt aangezien het vrij chaotisch was geschreven.
Het boek gaat over Gert die een feestje geeft waar een bekende jongen, Robbie, wordt uitgenodigd maar Robbie komt niet en besloot zijn eigen feestje te houden in een discotheek. Gert wordt als een grijze muis getekend omdat hij zich nergens thuis voelt. Wanneer Gert ook uitgaat komt hij Robbie tegen. In de discotheek ontmoet Robbie Noemi en hebben ze een one night stand maar verder niets. Lulu is normaal een verlegen persoon, maar wordt later in het boek juist wild. Robbie staat overal in het midden van de belangstelling en is vrij populair maar hij zou wel een gokverslaving hebben.
De personages in het boek zijn voortreffelijk uitgeschreven en ieder personage heeft zijn eigen unieke karakter. Ondanks dat het verhaal soms moeilijk te volgen was, vond ik het toch meeslepend door de adembenemende tekeningen. In de tekeningen werden de personages kleurrijk uitgebeeld, maar degenen die zich ongezien voelden werden waziger en donkerder afgebeeld. Hij heeft uitmuntend via de tekeningen duidelijk gemaakt hoe een persoon zich voelde.
Wat ik wel echt heel tof vond, is hoe Brecht Evens met kleur en vorm speelt. Elke pagina heeft zijn eigen sfeer en de manier waarop hij dingen tekent is echt uniek. Hij is niet bang om iets nieuws te proberen wat soms resulteert in extravagante tekeningen. Hij speelde ook met de pagina’s van het boek en met de klassieke structuur van een graphic novel. Zo gebruikte hij geen kaders en stonden de tekeningen soms wat dicht op elkaar. Hierdoor werd het boek soms een beetje rommelig.
Ondanks dat het verhaal wat verwarrend was, heb ik er toch van genoten. Aan het einde van het verhaal was er geen duidelijk einde of conclusie. Dit vind ik wel jammer aangezien ik graag een duidelijke structuur heb en een boek met een duidelijk einde.
Ik raad het boek zeker niet af aangezien de tekeningen adembenemend en explosief tekeningen zijn en omdat het echt een kunstwerk is. Het talent en de creativiteit van Brecht Evens is in dit boek zeer goed aan bod gekomen. Ik denk dat het boek vooral geschikt is voor mensen die wakker zijn tijdens het lezen en die niet bang zijn om een beetje te zoeken naar hoe het verhaal verder gaat. Het boek is volgens mij niet geschikt voor mensen die niet willen nadenken tijdens het lezen en graag een vlot en vanzelfsprekend boek lezen.